Хотелиери: Министерството на туризма върши работата на Агенцията за бежанци

От БХРА настояват управляващите да им предоставят информация за заплащането на престоя на украинските бежанци у нас

25.07.2022 | 15:48 Редактор: Петя Кръстева
Хотелиери: Министерството на туризма върши работата на Агенцията за бежанци

Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство, вменявайки на Министерството на туризма несвойствените задължения на Агенцията за бежанците. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

В новия план за временна закрила, представен от вицепремиера в оставка Калина Константинова, е заложено при бъдеща бежанска вълна Министерство на туризма "да разработва и администрира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила във ведомствени и други почивни бази и хотели".

От БХРА алармират, че през последните 6 месеца служителите в ресорното ведомство се занимават с неприсъща за тях работа като счетоводители, координатори и контрольори на настанените във ведомствени бази на други институции и в местата за настаняване украински бежанци, вместо да решават сериозните проблеми в сектора. 

В своя позиция БХРА подчертава, че хотелиерите са първите, приютили бежанците от Украйна, но държавата не е изпълнила дадените обещания и част от тях все още чакат да им бъде платено за настанените семейства с деца - в условията на драматичен ръст на цените на електроенергията за бизнеса, на горивата, липсата на кадри и ръста на заплатите в сектора.

Според БХРА при следващи подобни бежански кризи е редно МТ да изпрати до местата за настаняване точна и конкретна информация за това колко хора ще се настаняват, кога, колко и при какви условия ще се заплати за престоя им. 

Въпреки декларациите на представителите на всички политически сили преди изборите, че туризмът ще е приоритет в управлението, това не се е случило, смятат браншовиците.

"Категорично сме против системното неглижиране на проблемите на бранша и очакваме следващото правителство, независимо дали е редовен кабинет, или служебен, да се заеме сериозно с решаване проблемите на сектора, вместо с други дейности, за които има ресорни институции със съответния бюджет и персонал", категорични са от БХРА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК