Калина Константинова представи нов план за действие относно бежанците

Обявяваме кризисна ситуация при 500 чужденци, влезли у нас за 24 часа

20.07.2022 | 14:05 Редактор: Петя Кръстева
Калина Константинова представи нов план за действие относно бежанците

Вицепремиерът в оставка Калина Константинова внесе за гласуване на заседанието на Министерския съвет (МС) напълно обновен оперативен план за временна закрила.

В Плана се предвижда за кризисна ситуация да се приема, "когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница", съобщиха от пресслужбата на МС.

Разписан е и ясен списък на заложените функции и задачи, условията и реда за ресурсно осигуряване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили временна закрила.

Планът разгръща различни варианти, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на кризата. Като най-важна стъпка в създаването на Плана се смята включването на всички отговорни местни, централни и международни институции и ясното разпределение на техните задачи и ангажименти. 

Така например е предвидено активна роля да има новосъздаденият Съвет за развитие на гражданското общество, чиято дейност ще включва изготвянето на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подпомагане и интегриране на потърсилите и получилите временна закрила.

"Съществуващият план отпреди години е неприложим. В същото време границите на България преминаваха десетки хиляди хора, бягащи от война, над 30% от които бяха деца. Въпреки трудностите, ние предоставихме 100% временна закрила на всеки, който я потърси", обобщи Константинова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК