ВАС върна контрола над "Капитан Андреево" на фирма "Евролаб 2011"

Магистратите определиха действията на служителите на Агенцията по храните като незаконосъобразни

19.07.2022 | 16:16 Редактор: Петя Кръстева
ВАС върна контрола над

Съдът върна на частната фирма  "Евролаб 2011" помещенията на граничен пункт "Капитан Андреево". Магистратите са отменили пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Агeнцията пo xpaнитe, с ĸoятo се изискваше дружество дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния.

Директорът на агенцията проф. Христо Дacĸaлoв пpeĸpaти дoгoвopa зa нaeм c фиpмaтa, а от 20 май държавата иззе лабораторния контрол на пункта за влизащите плодове и зеленчуци от Турция. Определението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Вчера заместник-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов внесе над 300 страници материали за нарушения на пункта в ГДБОП и Софийската градска прокуратура.

Заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) дейността на "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване се възстановява на ГКПП "Капитан Андреево", се казва в решението на Върховния административен съд.

Върховните магистрати нареждат незабавно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, които не допускат служители на "Евролаб 2011" ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си.

Според тях забраната към служителите на фирмата, наложена от санитарното ведомство, не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт. 

Мотивите им са, че със своите заповеди от 17 и 19 май тази година изпълнителният директор на БАБХ не е забранявал на компанията да извършва дейност като оператор, а също и на дейностите по представянето на стоки пред лицата, извършващи официален контрол (служителите на БАБХ). Чрез втората заповед единствено се променя ценоразписът на платените услуги, които БАБХ извършва, като са определени нови такси. 

Една от тях е за товаро-разтоварни дейности от ГКПП на транспортни средства, превозващи товари от трета страна. На база на така въведената такса, без да е издаден какъвто и да е административен акт, администрацията неправомерно забранява на операторите да управляват товарите, които съгласно Регламента са под техен контрол. 

БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности, се казва в решението на ВАС. Съгласно Регламента на ЕС стоките се представят на контролния орган за проби и анализи от операторите, а от своя страна операторите са тези, които трябва да извършват товарят и разтоварват. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК