Христанов: Политически чадър над схемите на "Капитан Андреево", обслужвани са висши лица

Борисов трябва да започне да отговаря на въпросите, заяви зам.-министърът на земеделието

18.07.2022 | 19:18 Редактор: Искра Ангелова

Сигнал за нарушенията на граничен пункт "Капитан Андреево" внесе в ГДБОП, ДАНС и прокуратурата зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Те са свързани с фитосанитарния контрол на пункта на границата с Турция.

Сигналът е в размер на няколкостотин страници и съдържат както доказателства за корупционна дейност, така и конкретни имена на лицата, извършващи я.

През последните 10 години контролът на граничния пункт е извършван от частна фирма. През изминалата година тя е отхвърляла по 6 тона храни средно на ден. В момента БАБХ отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 11 тона храни дневно, което е 246% повече. Има съмнения, че храна с пестициди не е била унищожавана, а е влизала в страната.

Според Христанов категорично през тези години е имало политически чадър над тази дейност. По неговите думи това е и станало причина за свалянето на правителството.

Първите данни са от края на 2011 година. Според него още тогава отдаването на помещенията под наем от Българската агенция за безопасност на храните е имало за цел да обслужи конкретни личности. В папката със сигнала има протоколи от лабораторни изследвания, данни относно управлението на имотите, както и имената конкретни лица, които през цялото време са съдействали тръжните процедури да бъдат печелени от едни и същи лица.

Христанов обаче не посочи имена.

ова са висши лица, управляващи граничния пункт, отговорност за граничния пункт. Хора, от чиято работа е зависел граничният контрол на страната и на Европа", коментира Иван Христанов.

За 10 години от корупционната схема държавата е ощетена с между 250 и 450 млн. лв. Христанов подозира, че атаката от медии, свързани със засегнатите от разследването лица, ще се засили.

Целта, според него, е злепоставяне и подронване на доверието на гражданите в сегашното правителство в оставка. По негова информация само в рамките на 20 дни предишните управляващи ще се опитат "да върнат статуквото".

"Ние сме абсолютно сигурни, че коалицията беше свалена заради "Капитан Андреево" и сме сигурни, че бившият премиер Борисов трябва да започне да отговаря на въпросите, свързани с "Капитан Андреево". Това, което се е случило там, е щяло да бъде абсолютно невъзможно, без да има политически чадър", отсече Христанов.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК