Христанов внесе в ГДБОП папка с нарушения на "Капитан Андреево": Държавата губи стотици милиони

Тази разкрита корупционна схема е причината за падането на правителството, смята той

18.07.2022 | 14:03 Редактор: Теодора Патронова

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов внесе в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" папка с документи за нарушенията на граничен пункт "Капитан Андреево".

"Предоставихме документи, свързани с цялостното опериране на пункта от 2011 година досега. Започвайки от начина, по който управлението на собствеността е прехвърлено към БАБХ, за да бъде възможно отдаването на помещенията под наем; след това провеждането на първия търг, управлението на имотите досега, вторият търг, който се проведе в края на миналата година, с огромните нарушения. Конкретните лица от БАБХ, които през цялото време са съдействали, тръжните процедури да бъдат провеждани по такъв начин, че да бъдат облагодетелствани едни и същи лица", обясни той.

Христанов изтъкна, че за 10 години държавата е загубила няколкостотин милиона. По думите му оценката за този 10-годишен договор, който счита за нищожен, е, че пропуските за държавата ще бъдат между 250 и 400 млн. лв.

Христанов съобщи, че ще внесе в Софийската градска прокуратура данни за нарушенията, които бяха внесени и в ГДБОП. Зам.-министърът ще очаква среща с главния прокурор Иван Гешев, но заяви, че не е сигурен, че такава ще се състои. Според него именно тази разкрита корупционна схема е причината за падането на правителството. 

През последните 10 години контролът на граничния пункт е извършван от частна фирма. Според Христанов служителите на фирмата саботират контрола, като средно на ден са отхвърляли 6 тона храни.

В момента Агенцията по храните отхвърля 22 тона храни на ден, което е 246% повече, заради завишено съдържание на пестициди. Има съмнения, че храните с пестициди са влизали в България, а не са били унищожавани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
45
преди 1 година
Този е за затвора , заедно с другия криминален елемент шефа на БАБХ, Даскалов. Лъжите им за подкупи и заплахи докараха до там да им поставят охрана, за хората от министерството и БАБХ няма пари за увеличения заради тези двама непрокопсаника. Лъжа след лъжа за Капитан Андреево, всичко казано от тях не отговаря на истината ,целта е да се отвлече вниманието от бедствието в което ни вкараха протежетата на Румен Парцала , Киро Простото,Дамаджаната и Ококорения измамник. Сигнализирай за неуместен коментар