Петков: През "Капитан Андреево" до българската трапеза са стигали плодове и зеленчуци с пестициди 7 пъти над нормата

С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над eвропейската граница

10.07.2022 | 14:52 Редактор: Елеонора Танева
Петков: През

С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над Европейската граница ГКПП "Капитан Андреево". Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани. Това написа в профила си във Facebook премиерът в оставка Кирил Петков.

Той призова експертите на DG SANTE от Европейската Комисия да публикуват максимално бързо резултатите от одита на ГКПП "Капитан Андреево".

"По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци? По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до 7 пъти над нормата", пише Петков.

И уточнява, че за последните 10 г. причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева.

А след прекъсването на порочната практика в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Аграр
преди 1 година
Как пък за толкова години никоя страна в ЕС не е казала, че на пазара Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 7
П.К.
преди 1 година
Тоз индивид, който поголовно гази и минава като валяк през закони, разпоредби...как така се е загрижил за нашето здраве? Изблик на закъсняла съвест? Едва ли... Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Пешо от Нови хан
преди 1 година
Ега ти резила,ега ти позора - аграрна страна да внася селскостопанска продукция....Нямам думи....вбесен съм!!! Сигнализирай за неуместен коментар