МВнР привика Митрофанова, казаха ѝ да намали персонала заради заплаха за националната ни сигурност

Очаква се Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, а България - това в Екатеринбург

28.06.2022 | 20:01 Редактор: Елеонора Танева
МВнР привика Митрофанова, казаха ѝ да намали персонала заради заплаха за националната ни сигурност

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикал на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова е била информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, уточниха от МВнР.

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

На посланик Митрофанова са връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК