Интригите се задълбочават - политици се стрелят със записи, опит за натиск, връзки с мафията

Петима депутати и Радостин Василев напускат "Има такъв народ"

13.06.2022 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова

Политическа турбуленция в първия ден от седмицата. Тя беше предизвикана от разцепление в партия "Има такъв народ", обвинения за натиск и обслужване на интересите на мафията и задкулисието.

Петима депутати и министърът на спорта в оставка - Радостин Василев, напускат "Има такъв народ". Това са Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков и Светлин Стоянов.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков благодари на отцепниците, а от "Има такъв народ" разпространиха запис как министърът в оставка Радостин Василев заплашва депутатка да напусне групата.

"Мафията проби в "Има такъв народ". Подлъгах страшно много хора. Зарязах си семейството, почти си унищожих адвокатската практика за каузата. Адски съм разочарован от всичко, което се случва. Тази партия се самоизчегърта", заяви министърът в оставка Радостин Василев.

Ръководството на партията отвърна на удара.

"В този момент се случва нещо безпрецедентно. Подложени сме на изключителен натиск от мутри - пари, подкупи и обещания за постове. "Предателите, колеги, умират сами", коментира депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

И последваха обвинения в зависимости.

"Това са петима побъркани човека за власт. Преживяха душевен катарзис в името на постовете си - чак, когато излязохме от властта и може да дойдат избори, след които нито единият ще е министър, нито другите - депутати. Така изглежда човешката глупост, съчетана с алчност", отсече председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Нещата са изключително грозни като отношение на ръководството към депутати и членовете на партията. Като председател на Арбитражно-контролна комисия съжалявам, че не свиках Комисията за изключване на Тошко Йорданов от партията. Ако го бях направил тогава, щях да се опитам да запазя здравото ядро в партията", категоричен бе напускащият ИТН Иво Атанасов.

От партията на Трифонов на свой ред пуснаха запис на разговор, за който твърдят, че е между Радостин Василев и депутата Христинка Иванова, в който Василев настоява и тя да напусне.

"В най-демократичната сграда в България да изпращаш мутри, които да притискат наш човек. На каква цена? Да си министър на спорта? Да носиш гел? Премиерът си позволява да управлява еднолично. Цялата завера между Радостин Василев и другите неизвестни депутати, е всъщност идея, свързана с пари, подкупи и обещания за постове. Виждате как се държи Радостин Василев - чрез натиск да пращаме хора, да си пишеш молбата за напускане от НС. Кой си ти, да изпращаш мутри, с които да притискаш наши хора, на цената да си министър на спорта, да си с мръсни пари в джоба, защото така ти е обещал Петков и Василев. Ако ние не бяхме направили ходовете през последните дни, държавата е пред фалит", коментира още Балабанов.

"Никога не съм влизал във връзка с мафията и не съм се виждал с брокери. Мафията е "Промяната". Абсолютно фалшива е тази следа, тя ви хвърля в някакви милиарди, а истината е, че мафията явно се е договаряла за тези пари още през лятото. Да, развалих много схеми. И явно не могат да се докопат до комисионите си", подчерта министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК