Петков пред Вархеи: България няма да отстъпи от 3-те изисквания към РСМ

Премиерът се надява ЕС да бъде гарант за спазване на тези условия

09.06.2022 | 12:34 Редактор: Тодор Петров

Премиерът Кирил Петков обвини външния министър Теодора Генчовска и лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, че разпространяват фалшиви новини за преговорите със Северна Македония.

"Чувам, че българското правителство има две външни политики. България има 3 ясни изисквания за напредване на преговорите със Северна Македония - спазване на рамковата позиция, която беше приета от парламента; включване на българите в Конституцията на РСМ; Договорът за добросъседство да се изпълнява. Работим заедно да видим дали ЕС може да бъде гарант за тези три условия. Винаги съм отстоявал тези критерии", заяви премиерът Петков на брифинг по повод кандидатурата на РСМ за присъединяване към ЕС.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархеи посочи, че не можем да се продължи с процеса на присъединяване на РСМ, без всички държави да го одобрят. 

"Очаквам подкрепата на една държавата - България. Работим за това. Най-накрая европейската перспектива за РСМ ще се затвърди. Бихме желали да бъде постигнато споразумение през юни. Затова се срещам с министър-председателя, срещнах се с външния министър, ще се срещна и с президента", каза Вархеи.

"Имам задължението да помогна на всички участници, затова съм тук. Вчера се срещнах с министър-председателя на Северна Македония, за да продължим напред", каза още еврокомисарят по разширяването на ЕС.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Хм,
преди 1 година
"Вчера се срещнах с министър-председателя на Северна Македония, за да продължим напред", каза още еврокомисарят по разширяването на ЕС." И макето какво каза по въпроса? Гледай си работата! Сигнализирай за неуместен коментар