България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да убедим ЕС, че РСМ не отговаря на изискванията за членство?

Коментар за преговорите и ролята на Франция на Георги Пашкулев и Станислав Станев

08.06.2022 | 08:19 Редактор: Елеонора Танева

Френският президент Еманюел Макрон е готов да посрещне българските и македонските власти в Париж в подходящ момент, за да сключат двустранното си споразумение. Това съобщиха официално от президентския кабинет на Макрон в Париж. Премиерът Кирил Петков заяви вчера, че страната ни няма да направи нищо под натиск.

"Трябва да сме наясно какво точно ще ни бъде предложено на тази среща, ние нямаме яснота за френските предложения. Важно е дали Франция самостоятелно ще бъде гарант за тези преговори или това споразумение ще стане част от общата преговорна рамка. Ако е второто, тези предложения трябва да бъдат одобрени от всички страни членки на ЕС. Ние имаме индикации, че те няма да бъдат одобрени от Чехия, Словакия, Унгария. Можем да се простим с тази мечта нашите изисквания да бъдат включени в преговорната рамка", коментира журналистът Георги Пашкулев в студиото на "България сутрин". 

Според адвокат Станислав Станев, Макрон може да помогне, ако и двете страни имат желание.

"Аз съм скептичен дали ще има резултат. Действително Северна Македония се намира под тежкото влияние на Сърбия. Когато България и РСМ подписаха Договора за добросъседство, Сърбия реши да изтегли цялата си мисия от Скопие. Такъв акт би означавал обявяване на война. Това показа, че към онзи момент България беше на прав път. За да се развие договорът, България трябваше да бъде проактивна", заяви докторът по международно право и международни отношения пред Bulgaria ON AIR

Юристът подчерта, че от началото на 2019 г. от лидер и двигател на преговорния процес, България е заела реактивна позиция - реагираме на дразненията. 

"Българският национален интерес е идентичен с европейския интерес. Част от него е "не на омразата". Македонското общество се облъчва с омразата, то трябва да застави политиците да спрат езика на омразата. Ние искаме да ѝ помогнем да влезе с достойнство и гордо вдигната глава в ЕС", допълни Станев.

Журналистът Георги Пашкулев призова политиците да отправят ясни и точни послания пред европейските страни. 

"Не съм сигурен, че ние ще прокараме нашите предложения в преговорната рамка. Трябва да убедим ЕС, че РСМ в момента не отговаря на изискванията за членство, не спазва правата на българската общност. Ние се отнасяме много добронамерено към РСМ. Искаме да се разберем с тях, а не да включваме ЕС в този процес. А те през последните 2 г. все по-често правят кампания на антибългарска основа, с обиди към нас, което е недопустимо. Нито Франция, нито Дания, Австрия и други страни членки желаят разширяване на ЕС в този момент", заяви журналистът.

Той е категоричен, че международен натиск към България има, но не трябва да се поддаваме. 

"Натиска го има. Но ние имаме нашите национални интереси. На този етап Северна Македония, със своята политика, е заплаха за тези интереси. Трябва да има проактивна политика, България да печели приятели. През годините се показа, че България няма приятели в чужбина или не ги използваме правилно", добави Пашкулев. 

Националните и европейските интереси се преплитат във връзка с еврочленството на РСМ, убеден е и адвокат Станев.

"Недостатъчният капацитет на нашите управляващи пречи. Ако можем да отправим правилното послание на тези разговори, фокусът на натиска ще се обърне към Скопие. Ще им се обърне внимание, че България всъщност много помага. Друг проблем е, че  българското общество не познава РСМ, за която милее. Хората не знаят кой е Тодор Александров, а той е личност от ранга на Левски", уточни юристът.

По думите му в РСМ има политици, чийто приоритет е Сърбия да стане член на ЕС преди Северна Македония. Тогава Сърбия ще поставя условия на Македония, а не обратното.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК