Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Софиянски: Диференциацията на ДДС е грешка, бих свалил ветото за РСМ

"Правителството е парцелирано на сектори", заяви бившият служебен премиер

07.06.2022 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

Прави ли правителството всичко възможно, за да подкрепи хората и бизнеса в условията на висока инфлация?.

"Усилията са безспорни, но ефективността не се усеща. Това, което липса, е обща цел и комплексност на мерките. Работи се на парче, като започнем от ДДС-то и стигнем до другите. Мярката за увеличаването на пенсиите е изключително правилна. Това ще има и вторичен ефект, той ще се отрази положително на икономиката, защото ще се увеличи потреблението", каза бившият служебен премиер Стефан Софиянски в студиото на "Денят ON AIR".

Той не смята, че диференциацията на ДДС-то не е правилна.

"Самото диференциране на ДДС е предпоставка за спекулации, като нулевата ставка за хляба. Не става ясно кое е хляб. Козунакът става хляб, кифлата с мармалад и тя. Диференциацията на ДДС е грешна, защото в този сектор, в който я вкараш, започва търсене на различни начини да се присъединиш към ниското ДДС. Усложнява живота на данъчните. За мен радикалният подход е свалянето на ДДС общо на всичко, без да се диференцира", допълни Софиянски в ефира на Bulgaria ON AIR.

И бе категоричен, че ГЕРБ нямат право да критикуват за нещо, което те не са направили.

Попитан как да ограничим инфлацията, той отговори: "С по-комплексни мерки, не одобрявам тези 25 ст., които ще се опрощават. Горивата трябва да останат на пазарни принципи. Големият недостатък е, че ние нямаме трайна енергийна политика и добри договори. И днес сме зависими изцяло. Тръгна един процес, който имаше възможност да се развие, но и при Станишев, и при Борисов беше спрян. Сега отново тръгва такъв процес. Ние всички имаме природни условия - вятър, слънце."

Бившият служебен премиер припомни, че през 1998 година февруари месец инфлацията е била 240%, но е овладявана с увеличаване на доходите и потреблението.

"Имаше зърнена, бензинова криза, но успяхме да ги овладеем. Резервът е много важен, тогава го увеличихме. БНБ също може да играе много важна роля. Това, което ме притеснява, е липсата на ясна обща визия. Самата коалиция е построена на грешен принцип. Правителството е парцелирано на сектори, всяка партия дърпа за своя сектор, затова и мерките са половинчати. Няма го общия поглед", добави Стефан Софиянски.

По думите му ние сме трайно най-бедната държава.

Софиянски не пропусна да коментира и темата за РСМ: "Сега се тръшкаме за Македония. ГЕРБ си избраха темата за присъединяване на РСМ, ти беше 6 месеца председател на този процес. Борисов търча по Балканите, обединява ги, присъединява ги. Каракачанов - с твърда позиция. И само след още 6 месеца наложи вето на собственото си председателство". 

Софиянски смята, че ние нямаме право на българите и албанците в РСМ да не им дадем европейско бъдеще.

"Бих свалил ветото. Те имат право на членство в ЕС. Не можем да спрем историята", отсече той.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 1 година
Пълна деградация. Политически труп. Сигнализирай за неуместен коментар