Актуализация на бюджета до месец, основната цел е да заработят мерките срещу инфлацията

От "Има такъв народ" настояват мерките да бъдат насочени към най-нуждаещите се хора

01.06.2022 | 17:40 Редактор: Ваня Кузманова

Актуализацията на бюджета да бъде приета до края на юни. Това е решил Коалиционният съвет, продължил до среднощ. Управляващите партии са определили и конкретен график как това да стане.

"Фокусът ни е актуализацията да се случи до края на този месец, така че от 1 юли да имаме нов бюджет. Това е задачата, която всички ще гоним", заяви министър-председателят Кирил Петков.  

Основната цел е по този начин да заработят мерките срещу инфлацията - по-високи пенсии, облекчение за горивата и по-ниска ставка на ДДС за хляба. 

От "Има такъв народ" ще настояват мерките да бъдат прекроени така, че средствата да бъдат насочени към най-нуждаешите се хора. 

"Държа на това, за да нямаме раздаване на пари на калпак. Част от хората нямат нужда от отстъпката за горивото. Защо трябва да даваме на тези, които карат скъпите си коли, независимо дали зареждат с А-95, а не с А-100", посочи депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански.  

Нови предложения за помощи засега не се очакват. 

"Аз последователно се опитвам да избягвам от тоя вид клетви. Не слагаме червени линии. Ще обсъдим кои са най-подходящите мерки", каза депутатът от "Демократична България" Христо Иванов. 

"Имаме ясно разработен времеви план и ясни дати кога мерките трябва да влезнат. Това, което правим като коалиция е да прецизираме текстовете и въвеждането на тези мерки, така че те да стигнат най-бързо до хората", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.  

Очаква се новите мерките да увеличат разходната част на актуализирания бюджет с 2 млрд. лева. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК