Подпалвачът на културния ни клуб в Битоля - всенароден любимец. Радев: Поредна провокация

Министерството на вътрешните работи на РСМ ще иска задържане под стража

07.06.2022 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова

Арестуваха подпалвача на българския културен дом "Иван Михайлов" в Битоля. Извършителят е 34-годишен певец, който е живял доскоро в чужбина. В момента той е в ареста.

34-годишният певец Лaмбе Алабаковски работи и живее в американския щат Флорида със съпругата си и двете им деца. Преди няколко седмици се върнал в Битоля. Алабаковски е признал за палежа на културния дом в събота.

"Прегледани са много видеоматериали от различни обекти, събрана е достатъчно информация. Извършено е претърсване в дома на задържания и на други адреси, които са негова собственост. Имаме безспорни доказателства за извършването на деянието. Министерството на вътрешните работи ще иска задържане под стража, има основания за това", каза министърът на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски.

Преди 17 години Алабаковски побеждава в музикалното шоу "Star Search". Още с първия си хит "Спаси ме" той става всенароден любимец. Преди седем години обаче прекратява музикалната си кариера, която подновява след завръщането в родината си. Какви са мотивите за престъплението - тепърва ще се изяснява.

Българският премиер Кирил Петков приветства новината за бързото разкриване на извършителя на палежа на културния център и допълни, че правителството няма да се поддава на провокации, които целят да саботират отношенията със съседите ни.

Палежът беше осъден и от българските, и от македонските политици. Президентът Румен Радев определи случилото се като поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Външният ни министър посети Битоля и запаления център още на следващия ден.

Според историка проф. Христо Матанов обаче реакцията от българската власт не е била достатъчно красноречива.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК