Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Грешно е, че неприемането на РСМ в ЕС ще повиши руското влияние там

България не може да бъде накарана да вдигне ветото, подчерта проф. Христо Матанов

06.06.2022 | 21:38 Редактор: Здравко Черкезов

Изминалата събота бе подпален Културният център "Иван Михайлов" в Битоля. Как да "четем" поредната провокация от страна на Република Северна Македония?

"Изненада ме само мястото, часът и начинът, по който бе извършена тази провокация. Иначе не бяха ли палени знамена, разрушавани паметници... стотици провокации. Осъждането е с половин уста и от премиера, и от вътрешния министър, и от президента, който иначе е доста устат", коментира историкът проф. Христо Матанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него РСМ се дразни от всички исторически факти и от "всичко българско, което не е македонско".

"Натискът, който оказват Щатите и ЕС, лежи на грешната предпоставка, че неприемането на Северна Македония ще повиши руското влияние там. Какво стана, когато през 2019 г. с българска помощ Северна Македония влезе в НАТО? Руснаците са много по-чувствителни, когато някой влезе в НАТО, отколкото в ЕС", изтъкна историкът в ефира на Bulgaria ON AIR

Голям проблем е сдвояването на Северна Македония с Албания, стана ясно от думите му. "Албания е най-антируската и най-проамериканската нация. Ако можем да ги разделим, тогава със Северна Македония ще си говорим на друг език", смята проф. Матанов.

"Запъваме се и толкова. България не може да бъде накарана да пусне РСМ, да вдигне ветото. Да защитим българския интерес, това е едно от малкото неща, за които в българското общество има консенсус", завърши историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК