Президентът на Албания: Заложници сме на спора между РСМ и България

Еди Рама каза, че по този път няма друго решение освен търпение

06.05.2022 | 14:35 Редактор: Здравко Черкезов
Президентът на Албания: Заложници сме на спора между РСМ и България

Албания е заложник на спора между съседката си Северна Македония и България, каза днес албанският премиер Еди Рама в обръщението си към Конференцията на председателите на парламентите на Адриатико-йонийската инициатива (ЮИЕ), която се провежда в Тирана.

Рама каза, че по този път няма друго решение освен търпение и изрази загриженост за многото проблеми с процеса на европейска интеграция.

"Процесът към ЕС е невротичен процес. Албания е заложник на безизходицата между нашата съседка Северна Македония и България. Това е една от ситуациите, които ЕС може да създаде. Как можеш да останеш заложник на споровете между две страни. Но ето, както казваше Доналд Тръмп. "Не трябва да губим търпението и желанието си за Европа", каза Рама в обръщението си.

Той подчерта, че Европа е във всеки план на Албания и е първият свободен избор на страната му, защото "досега сме били под властта на различни империи против нашата воля".

"Целта на Албания е да насърчава сътрудничеството и мира в Европа. В нашите планове няма друга алтернатива освен Европа, имаме много да дадем на региона, защото проблемите могат само да създадат разделения", каза Рама, цитиран от БГНЕС.

В конференцията участва и председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК