Няма да изпращаме оръжия на Украйна и няма да клекнем за РСМ под натиск

Премиерът Кирил Петков бе категоричен по двете важни теми

07.06.2022 | 13:35 Редактор: Жаклина Иванова

България няма да дава оръжия на Украйна. Това обяви премиерът Кирил Петков, след като вчера украинският посланик с нота официално поиска това от страната ни.

Оръжията на Украйна ще се ремонтират у нас, както реши парламентът, но страната ни няма да изпраща бойна техника в Киев, заяви министър-председателят.

"Това, което сме обещали, това ще направим. Не смятам, че на всеки две седмици трябва да отваряме тази тема отново. Аз мисля, че това, което направихме за Украйна до този момент, е достатъчно", посочи Петков.

Отново решението на Народното събрание няма да бъде пренебрегнато. Този път по темата с еврочленството на РСМ. Отговорът на премиера идва след разпространената информация за телефонен разговор между френския президент Еманюел Макрон и българския президент Румен Радев.

"Друг е въпросът дали българската позиция може да се гарантира чрез европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било. Нищо няма да направим под натиск - това трябва да е ясно на българския народ", коментира премиерът.

Външното министерство в момента стриктно следи преговорния процес с РСМ, допълни Петков.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК