Украинци се изнасят от Слънчев бряг седмица по-рано, хотелиерите не ги искат

165 хотела са се включили в програмата за бежанци

24.05.2022 | 17:44 Редактор: Теодора Патронова

Първите влакови композиции с украински бежанци от морето към държавните бази във вътрешността на страната тръгват на 29 май от Варна и Бургас. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Утре е крайният срок, в който хотелиерите трябва да заявят дали искат да участват в програмата за настаняване, при новите условия за още три месеца.

165 хотела по морето са се включили до днес в програмата, която предвижда да получават по 15 лева на ден за настанен украински бежанец. Повечето от тях са край Варна, Китен и Приморско. Няма желаещи хотелиери в Слънчев бряг, които искат да задържат бежанците след 31 май. 

"Има над 175 000 места в хотели една и две звезди и се прозвънява хотел по хотел. Разбирате, че в дългосрочен план за интеграция е невъзможно да живеят и зимата в Слънчев бряг. Защото това е логистика, лекари, ученици. Трябва да се мисли тези хора да не са скупчени на едно място", коментира Тошева.

Още вчера се наложи част от украинците в Слънчев бряг да изнесат багажа си, седмица преди крайния срок. Много от тях са в безизходица.

"В Украйна няма възможност да се върнем, защото там продължават военните действия. Там е много опасно. Аз пристигнах с дете инвалид и с баба му, която е пенсионерка", разказа Полина.

"Всички ще бъдат преместени, никой няма да бъде оставен на улицата. Ако се налага дори може в някакви временни зали да изчакват преместването", подчерта Тошева.

Около 30 хиляди от украинските бежанци възнамеряват да останат в страната ни. Само за последното денонощие 3000 души са напуснали България.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК