Държавата: Бежанците могат да останат по хотели, даваме по 15 лв. за нощувка и храна

Легловата база категория 1 и 2 звезди разполага със 175 000 места за настаняване

20.05.2022 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева

България може да настани над 200 хиляди бежанци във ведомствени жилища и в хотели. Това обяви по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. 

По предложение на националния щаб е прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения. 

"Ще продължим да настаняваме на цена от 15 лв. на ден в държавни общински бази и във всички места за настаняване от националния търговски регистър, които доброволно искат да се включат в новата програма. Общата леглова база категория 1 и 2 звезди е от 175 000 места за настаняване, а във ведомствените бази са установени над 33 000 легла. Общият капацитет е над 200 000 легла, а в момента около 60 000 души са настанени по хотели по морето", подчерта Константинова.

И допълни, че страната ни е поела ангажимент за закрила до края на февруари следващата година. Така всички бягащи от войната могат да получат подслон у нас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
А не може ли в тези бази при същите условия да почиват българските пенсионери ,по НОИ не им се полагат почивки и лечение,300 лв.пенсии,но те не са нужни на България,давайте да спасяваме горките украинци,които не знаят какво искат ,в голяма част Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
нови безумия
преди 1 година
"...предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения. " - Това къде е? Искам и аз там да живея! Нощувка в хотел и три хранения за 15 лева! Аз ще си ги плащам, не ги искам от държавта, въпреки че съм българин, а чужденец. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 1 година