А сега накъде? Неясна е съдбата на хиляди украински бежанци в Слънчев бряг

Оставането в хотелите е възможно само, ако собствениците се съгласят да поемат разходите, уточни вицепремиерът Калина Константинова

16.05.2022 | 17:54 Редактор: Елеонора Танева

Забавя се организацията по преместването на украинските бежанци, признаха от областната управа в Бургас. В Слънчев бряг са притеснени и хотелиерите, и семействата, избягали от войната. Местата в държавните бази по морето са недостатъчни и част от бежанците трябва да бъдат преместени във вътрешността на страната.

Предстоящото разселване плаши украинците в Слънчев бряг. Настанените по хотелите са предимно майки с малки деца и предстоящото преместване ще е нов стрес за децата.

"За съжаление не можем да се върнем у дома, въпреки че имаме голямо желание, защото е много опасно. Градчето ни не е голямо, но там се намират складове с боеприпаси. Преди 4 години ни евакуираха, децата това вече са го виждали", разказа Людмила.

"В тетрадка записвам с удивителен знак тези, които няма къде да се върнат. Които са дошли с влак, спели са по гари. Те идват и нищо не искат, само покрив над главата си и нищо повече", сподели Наташа.

Дигитална платформа за проучване на нагласите на украинските граждани у нас трябваше да стартира днес.

"Анкетьори не са ни посетили. Не знам да са ходили и по други обекти. Нямаме конкретни данни - час, място, дата на извозване, кои ще извозим първо - тези, които са по-възрастни, бременни", обясни многото неизвестни хотелиерът Елена Андонова.

Хотелиерите и туроператорите предлагат, ако няма достатъчно места в държавните бази, украинските бежанци да останат в места за настаняване, които нямат резервации за сезона.

"Хотелите, в които са настанени тези хора, работят предимно с украински и беларуски пазар и всички техни заявки са анулирани", уточни туроператорът Тамара Анастасова.

Във видеообръщение към украинските бежанци вицепремиерът Калина Константинова заяви, че няма възможност програмата да бъде продължена.

"Единственият начин да продължите да пребивавате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви и ви предложи индивидуални оферти за подслон", уточни Калина Константинова.

Бежанците ще бъдат преместени в 21 държавни бази по Южното Черноморие с автобуси, а към вътрешността на страната - с влакове. 

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
5 rate up comment rate down comment 2
Рина
преди 2 месеца
Зеленски мислеше ли за тях,когато не се съгласяваше на преговори и играеше по свирката на Байдън. Сигнализирай за неуместен коментар