БХРА: Държавата пак прехвърля отговорността за украинските бежанци на хотелиерите

Управляващите към момента не са направили нужната организация за преместването им, алармират от асоциацията

23.05.2022 | 16:44 Редактор: Жаклина Иванова
БХРА: Държавата пак прехвърля отговорността за украинските бежанци на хотелиерите

"Държавата отново прехвърля отговорността за решаване на въпросите с настаняването на бежанците от Украйна на хотелиерите, въпреки че именно управляващите неколкократно заявиха, че подкрепят майките с деца, избягали от военните действия и потърсили закрила у нас", заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Въпреки че 31 май е крайната дата, посочена от управляващите за напускане на черноморските хотели, управляващите към момента не са направили нужната организация за преместването на бежанците, се информира в съобщение на БХРА.

"Една част от вече настанилите се в 4- и 5-звездните хотели, които имат тази възможност, вече са платили престоя до края на юли, с надежда, че дотогава военните действия ще приключа и ще се върнат у дома. Други, за които се намериха места, успяха да се преместят във ведомствени бази при условия, които са различни от тези на хотелите. За местата за настаняване, които декларираха, че биха продължили да настаняват украински бежанци, управляващите намалиха отпусканата сума на бежанец на 15 лева. Сами могат да калкулират дали тази сума стига да настаняване, покриване на режийни разходи и закупуване на необходимите хранителни продукти, така че майките с деца да получават питателно меню", уточняват още от асоциацията.

От БХРА настояват държавата да предприеме действия, които да гарантират, че украинските бежанци няма вместо удовлетвореност за оказаната им помощ, да изпитват накрая огорчение.

а тях в бъдеще ще разчитаме да покрият необходимостта от работна ръка в сезонните хотели, както беше и през последните години. Дано този път кабинетът се вслуша в бранша, който най-добре познава спецификата и проблемите на сектора и да не компрометира хотелиерите, предлагайки труднопостижими за реализиране ценови условия по програмата за бежанците", посочват още от БХРА.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
стига сте ревЪли за тез нахалници - аман от тях АМАН Сигнализирай за неуместен коментар