Масово извеждат украинци от Слънчев бряг, някои мислят за обратен път към Украйна

Хотелиерите отказват държавната помощ от 15 лв. на човек за спане и три хранения

23.05.2022 | 13:42 Редактор: Елеонора Танева

Извеждат масово украинци с автобуси от хотелите в Слънчев бряг. Днес 600 души бяха преместени в друга база, но само временно. Все още няма яснота колко от хотелите в курорта ще се възползват от удължаването на програмата за настаняването на бежанците при новите условия. 

Още сутринта багажът на десетки майки с деца беше изнесен пред един от хотелите в курорта. Автобуси чакаха да ги извозят към друга база. Лина вече е решила, че вероятно след като приключи програмата, ще се върне с детето си в Украйна, въпреки че войната продължава.

"До 31 май ще сме безплатно, но след 1 юни ни казаха, че трябва да си плащаме. Много жалко, защото никой от нас няма пари. А да се върнем в Николаев е страшно", оплака се Лина.

"Ако в Украйна е безопасно и можем да се върнем у дома, ще се върнем. Много искаме да се върнем, но засега е невъзможно, защото е окупирана територия", сподели Ирина.

"Тези от нас, които сега нямат дом и нямат възможност да се върнат у дома, благодаря, че можем да се преместим някъде тук в България на безопасно място", каза друга майка от Украйна.

Собственикът на хотела е организирал сам извозването и преместването на 600 бежанци, тъй като вече очаква туристи. Няма да се възползва от удължаването на програмата, която предвижда 15 лв. на ден за настанен украинец.

"На 43 лв. не искам да ги оставя, а ако досега бяха 15 лв., не знам за какъв смях трябва да говорим. Само токът ми е повече", коментира хотелиерът Венелин Ташев.

Бежанците ще бъдат настанени в друг хотел, но само временно. Собственикът също няма да се възползва от удължаването на мярката.

"15 лв. с три хранения е невъзможно в нашата държава да се получи. Призовавам държавата, ако си е в ролята, защото ние изпълняваме нейната роля, като един вид домове за тези хора, да бъде така любезна да продължи програмата поне още един месец. Да може адекватно да се намери решение. Само аз настанявам 600 човека, а базите на държавата са 3000", настоя хотелиерът Красимир Белорежки.

От новата мярка ще се възползват предимно нискокатегорийни хотели. В Слънчев бряг те са предимно в "Зона Запад", но на този етап няма яснота колко от тях ще приемат бежанци при новите условия. 

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
21 rate up comment rate down comment 2
Куратор Небесен
преди 1 година
Интересно след като 15 лева или 450 лева месечно на персона не стигат за храна на ден за украински бежанец, как българският пенсионер, дете или студент се изхранва с едва 450 лева и по-малко доход на месец? Сигнализирай за неуместен коментар
2
16 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Стига,почивката свърши!Време е за работа и без да мрънкат.Ние работниците някога ще почиваме. Сигнализирай за неуместен коментар
1
25 rate up comment rate down comment 1
ВКК
преди 1 година
Те не са тук на почивка. За бежанците има специално пригодени места за пребиваване, като бежанския лагер край гр.Серес в Гърция например. Множество фургони с ъс соларни бойлери,ток, вода. Сигнализирай за неуместен коментар