Правителството охлади страстите с бизнеса чрез помощи, работодателите искат сигурност

Превозвачите не са се отказали от протеста - ще решат окончателно след среща с премиера

16.05.2022 | 17:46 Редактор: Теодора Патронова

Увеличени енергийни помощи ще получи бизнесът за следващите два месеца заради скъпия ток и газ. Това стана ясно след поредната спешна среща на работодателите с властта. Затова националният протест на бизнеса за сряда се отлага, превозвачите решават утре след среща с премиера.

В навечерието на големия протест, който подготвяше бизнесът, държавата обяви - ще компенсира работодателите заради скъпия ток за май и юни.

"Всичко над 200 лева за мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и за юни", съобщи министър-председателят Кирил Петков.

Цената на газа също няма да е по-висока отколкото досега, защото цялата разлика ще бъде поета от държавата.

"Цялото повишение на цената за април спрямо май, плюс цялата компенсация за април, тоест - цената за месец май няма да е по-висока от тази за април", поясни министърът на енергетиката Александър Николов.

Работодателите и синдикатите одобриха предложението на държавата и отложиха засега готвения за сряда мащабен протест, но поискаха дългосрочна сигурност и предвидимост на цените и доставките.

"Което означава, че ние няма да протестираме на 18 май, ще сменим датата. В следващите няколко дни ще видим дали реално това, което днес беше поето като ангажимент, ще се случва или няма да се случва", коментира председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев.

"Инфлацията в производствените разходи е 36,1% за март миналата година – март 2022. А износът е нараснал с 20%, сами разбирате, че не сме увеличили, а сме понижили нивото си с над 16%", обясни председателят на УС на БСК Добри Митрев.

"Поискахме и получихме уверение, че от 1 юли в средносрочен план крайните цени на електроенергията няма да бъдат по неблагоприятни от тези за май и юни", каза председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

В сряда обаче блокади все пак ще има, предупредиха синдикатите заради недоволството на превозвачите.

"Блокирането на кръстовища ще се състои. Това е хубаво да се знае и да предупредим родителите на деца, защото тогава ще има матури", посъветва президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Превозвачите продължават да настояват за намаляване на цените на горивата, мораториум върху ТОЛ системата до първи януари 2023 г. и равен достъп до субсидии за транспорта.

"Това, което отстояваме е една позиция, която има само икономически искания и цели, в никакъв случай политически, въпреки че се правят подобни опити, така че ние ще продължим да отстояваме това, което сме заявили", изтъкна председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

"Ясно казахме, че ако до 18 май не са решени проблемите, както ни е обещано, излизаме на 18 май", посочи Димитър Димитров от Камара на автомобилните превозвачи.

Властта обеща извънредна среща и с тях във вторник.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК