Бизнесът: МС и две министерства си прехвърлят топката за компенсациите за тока и газа

Мимолетни решения, но несъществени, са само за отвличане на вниманието, заяви Красимир Дачев

12.05.2022 | 17:38 Редактор: Ваня Кузманова

Без резултат завърши извънредната среща на бизнеса в Министерството на енергетиката заради високите цени на енергоносителите. Работодателите поискаха държавата да поеме ясен, категоричен и траен ангажимент за помощта за скъпия ток и газ. 

След срещата обясниха, че до конкретно решение не се е стигнало. Ако в близките дни не бъде постигнато такова, излизат на национален протест на 18 май.

Жулиен Таушанов е собственик на пекарна. Въпреки досегашните помощи за бизнеса казва, че ако цената на тока продължи да расте, ще трябва да увеличи цената на продукцията си. 

"Беше трудно ноември и декември, след това с мерките, които взе правителството - jова донякъде ни облекчи, но реално токът поскъпна 2 пъти и половина след отстъпките и поемането на буфер от държавата", каза собственикът на пекарна Жулиен Таушанов.  

Работодатели и синдикати поискаха от министъра на енергетиката Александър Николов яснота дали помощта на държавата за скъпите ток и газ ще продължи и под каква форма. 

"Като ресорен министър той заяви, че от страна на енергетиката като ресурс не може да се поеме целия този ресурс и без намесата на Министерството на финансите не биха могли да се справят", заяви Добри Митрев от Българската стопанска камара.  

Преговорите с правителството се водат от месеци, но до споразумение така и не се стигна. 

"Обърнахме внимание на този факт, че водим някакви разхвърлени разговори. От Министерския съвет казаха да отидем да се разберем в Министерството на енергетиката. Те казват "Ние сме до тук и не можем без Министерския съвет". Очевидно е, че трябва да се направи някаква такава среща, на която да се съберат всички страни и да се разберем не дали, а как", посочи Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".  

Бизнесът настоява да се намери трайно решение на проблема с цената на електроенергията. Дългосрочни решения обаче все още няма. 

"Такива мимолетни решения, но несъществени, са само за отвличане на вниманието. Не говорим за 5-10 лв. Идеята беше да се намери трайно решение", каза Красимир Дачев от Търговско промишлената палата.

Работещите в сектора очакват ситуацията да стане още по-трудна за тях. 

"Носим отговорност за нашите семейства и за хората, които работят при нас, а сме минали през много кофти моменти като бизнес. Лятото е по-добре, но есента ще стане страшно", заяви Жулиен Таушанов.  

Работодателите са категорични, че не биха направили компромис със своите искания и затова протестът им следващата седмица остава.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК