България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мартин Димитров посочи мерките за подпомагане на бизнеса и потребителите

"Най-силната антиинфлационна мярка е да спре войната", заяви депутатът от "Демократична България"

11.05.2022 | 08:29 Редактор: Искра Ангелова

"Мерките може да влязат в сила от средата на годината, което означава всеки един месец, ако бъдат приети. От юли нататък могат да започнат да действат. Това, което "Демократична България" сложи на масата, е повишаване на прага по регистрация за ДДС. Това е законопроект, който подготвихме, подкрепен и подписан от цялата управляваща коалиция. Вдигаме прага на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 хиляди от 1 януари 2024 г.", каза депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му това е една от най-големите икономически реформи, които могат да се направят за малкия бизнес.

"Това е свързано с огромно облекчение за малкия бизнес. Инфлацията оказва влияние на всичко. На следващо място е намаляване на законната лихва на забавените плащания. Ние казваме тази лихва да се свали до средноевропейските нива, за да не става така, че да има наказателен характер", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

И призна, че за горивата има предложения, но все още няма позиция по темата.

"За газа, парното и тока е логично да се разсъждава за диференцирано ДДС от 9%. Има такова предложение от доста време, има обяснения, че това е регулиран пазар. Това ще доведе до по-ниска цена и ще бъде усетено от крайните потребители. Обсъжда се и намаляването на акциза за тока, метана. Това са неща, които могат да бъдат приети и има смисъл в тях", подчерта народният представител.

Лично той би намалил акциза върху всички горива.

Попитан как компенсациите за горивата ще стигат до крайния потребител, Димитров отговори: "Идеята е за всеки един човек, използващ бензин или дизел, да има някакво подпомагане. Някои европейски страни приеха подобен подход. Трудният момент е колко ще ни струват тези мерки и как може да ги платим. Правителството може да омекоти инфлацията."

Според него трябва да се прецени внимателно колко може да си позволят като разход за всяка една от мерките.

"Важно е с превозвачите да има структуриран диалог. Това напрежение, което виждаме тези дни, е грешно. Важно е правителството да разговаря с тях. Този диалог бързо трябва да бъде възстановен и да се потърсят компромисни решения", подчерта Мартин Димитров.

Той е категоричен, че най-силната антиинфлационна мярка е да спре войната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
до кога
преди 1 година
Този отявлен соро-соид и пропаднал политик, кога ще спре да се показва по всички медии у да се прави на голям експерт? Защо само на такива дават медийна изява? Сигнализирай за неуместен коментар