Обвързват новите мерки срещу инфлацията с актуализацията на бюджета

Очаква се държавата да отдели между 1,5 и 2 млрд. лв.

10.05.2022 | 18:52 Редактор: Здравко Черкезов

Коалиционните партньори са договорили пакет от антикризисни мерки, които да отразяват предложенията и на четирите партии. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев не се впусна в никаква конкретика, докато пакетът не бъде оповестен публично. Но мерките ще засегнат и крайните потребители, и бизнеса. 

"Има мерки, които са за най-уязвимите групи. Има мерки, които са широки, има за граждани, има за фирми, така че по-плавно да стане... с цените, които виждаме", заяви Василев.

Очаква се държавата да отдели между 1,5 и 2 млрд. лв. А по-голямата част от мерките ще действат до края на годината. Обсъжда се и въвеждане на компенсация за зареждане на гориво за шофьорите.

"Огледали сме всички видове компенсации, които са в Европа. Има подобна мярка във Франция, която се следи през данъчната служба", изтъкна финансовият министър.

Василев обясни и че правителството ще работи за това бизнесът да не плаща по-скъп ток. 

"Към момента цените на електроенергията за бизнеса са на нивата от септември-октомври, предвиждаме тези нива да не бъдат надвишени", увери той. 

Влизането в сила на мерките обаче ще е обвързано с актуализацията на бюджета, обясни икономистът Георги Ганев от "Демократична България". 

"Има набор от мерки, основани на предложения от всички партньори в коалицията - дали те ще са антикризисни или антиинфлационни, предстои да видим. И те са свързани с актуализацията на бюджета", коментира Ганев.

"В обществото има съгласие, но въпросът е тези мерки кога ще бъдат приложени", заяви председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

От опозицията поиска конкретика за антикризисния пакет от мерки. 

"Ще се опитват да лекуват инфлацията като намалят всички данъци - това няма да стане по този начин", смята Петър Чобанов от ДПС

"Всички ние живеем и пазаруваме извън тази сграда и знаем какво е икономическото състояние. Но така сте решили, такава ви е коалицията", отсече депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев.

Министрите коментираха и протеста на превозвачите. Засега оставки няма да има, но вероятно няма да има и отстъпки спрямо исканията им. 

"Всеки има право да протестира, спазвайки закона. Ние сме казали нашата позиция. Техните искания са ясни, обсъдени са на коалиционен съвет", подчерта Асен Василев.

Финансовият министър заяви, че България се готви да излезе на международния пазар, където да емитира дълг за първи път от есента на 2020 г.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК