България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Финансист: Бюджетът не е планиран за отбранителни действия, може да има извънредна актуализация

Войната не се води само с бомби, но и с икономически средства, подчерта Емил Хърсев

15.03.2022 | 09:28 Редактор: Елеонора Танева

Напълно е възможно да се наложи извънредна актуализация на бюджета преди планираната през юли месец. Това прогнозира финансистът Емил Хърсев в студиото на "България сутрин".

"Никой не знае в какви процеси може да бъде въвлечена България като част от един отбранителен военен съюз. Бюджетът не е планиран да водим отбранителни действия. Допускам, че могат да бъдат взети решения за съвместни общи действия на икономическия и военен съюз, в които участваме", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че България продължава да е от страните в ЕС с най-ниска задлъжнялост и с един от най-ниските ръстове на задлъжнялост.

"С този ръст на цените, които се увеличават навсякъде, моментът не е най-подходящ за дългосрочни планове. Има твърде сериозни текущи проблеми, които могат да наложат актуализации в рамките на няколко месеца. Освен военните действия, има и икономически, които засягат всички. Не се знае до какви разрушения може да се стигне като щети по интернационалната инфраструктура като газопроводи, например", заяви Хърсев.

Финансистът уточни, че взимането на нов дълг от страна на държавата не означава непременно допълнителна задлъжнялост.

"В началото на всяка година има намаляване на бюджетните приходи. Когато фирмите започнат да си плащат изравнителните вноски за корпоративния данък, тогава бюджетът рязко излиза на излишък. Вероятно стана въпрос за преходно увеличение на дълга, което през следващите месеци ще спадне. Освен това приходите в бюджета са далеч над планираното, когато се намираме в инфлация. Ние имаме момент на изключителен икономически стрес. Този взрив ще продължи докато траят военните действия, които не се водят с бомби, ракети и снаряди, а с икономически средства - наложените ограничения и наказания", подчерта Емил Хърсев. 

Той не съветва хората да инвестират в злато, защото след икономическата криза цената му обичайно спада с 20-30%.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК