Министър Лорер прогнозира икономически растеж у нас, ако войната приключи бързо

Ако се оформи гражданска война обаче, това би повлияло негативно, коментира той

07.03.2022 | 14:00 Редактор: Здравко Черкезов

Правителството сформира специален щаб заради войната в Украйна. Основната му задача е да координира действията на границата при задаващата се бежанска вълна, както и да изготви специален план за действие, ако напрежението се увеличи. 

Хуманитарният проблем у нас има и своето икономическо отражение. Според министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, ако войната приключи бързо, то това може да доведе до икономически растеж у нас.

"Изключително трудно е да се прогнозира икономическата ситуация в момента, тъй като войната е непредвидим фактор. Ако тя приключи сравнително бързо, може да се окаже и фактор, който да стимулира икономическия растеж по света - след всяка война следва период на изключително бърз растеж, подобно на този, който видяхме след Ковид кризата", посочи той.

"Друг е въпросът, ако конфликтът продължи значително време. Ако Русия премине към обсадни действия на украинските градове и там започне да се оформя гражданска война, това ще повлияе на икономическия растеж на целия свят, но това предстои да го видим в идните месеци", добави министърът на иновациите и растежа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК