Радев в Чехия: Спирането на доставките на петрол няма да е добре за нашите икономики

Той подчерта, че стокообменът с Чехия е рекорден, бележи ръст всяка година с двуцифрено число

10.05.2022 | 14:32 Редактор: Ваня Кузманова

"За нас Чехия има особено място. Нашите връзки имат дълбоки исторически корени, заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с президента на Чехия Милош Земан.

"Тук съм не само да изразя дълбоката признателност на нашата страна, но и защото с президента Земан споделяме убеждението, че пълноценният политически диалог на високо държавно ниво е много важен за всички области от взаимен интерес. Визитата днес е доказателство за успешния диалог на всички равнища между нашите страни", каза Радев. 

Той подчерта, че стокообменът с Чехия е рекорден, бележи ръст всяка година с двуцифрено число. 

"Високо оценяваме връзките ни в областта на образованието, науката, културата. Още през 1948 г. е открит българският културен център в Прага, а чешкият център от 1948 в София е първият такъв в света", добави Радев. 

"Осъждаме руската агресия в Украйна, която руши и утвърдения международен ред, и руши създадената с десетилетия архитектура за сигурността в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС", каза Радев, цитиран от БГНЕС. 

"За съжаление войната постави страните ни пред редица предизвикателства и особено чешкото председателство на Съвета на ЕС. Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа, а това означава дълга война на изтощение с тежки последици за нашите страни и цяла Европа. Солидарни и съпричастни сме с украинския народ", добави Радев.

"Важни са санкциите, но е важно те да не нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики", каза още Радев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК