Радев: Нямаме полза от нови избори, правителството трябва да устои на натиска за РСМ

Нинова много добре знае, че оръжията стигат до Украйна, заяви президентът

09.05.2022 | 09:24 Редактор: Тодор Петров

В Деня на Европа президентът Румен Радев се преклони пред паметта на хилядите българи, взели участие във Втората световна война.

Той коментира казуса с българската позиция по стартирането на преговорния процес за приемане на Северна Македония в Европейския съюз.

"Крайно неуместно и нездравословно за България е да се поставят ултиматуми. Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме този натиск в два поредни Съвета за разширяване. Може да се удържа на този натиск, когато има ясни позиции. Удържал съм много по-силен натиск. Със служебното правителство обяснихме много добре позициите на България, те трябва просто да се отстоят", обясни Радев.

"Очаквам правителството да осъзнава и отстоява българския интерес. Да има много ясна представа как живеят българите и да се вслушва в техните гласове", подчерта държавният глава. 

На въпрос дали сме на прага на нови избори и готов ли е президентът със състава на нов служебен кабинет, той отговори:

Най-малко в момента имаме полза от нови избори. Българите са изморени от избори, това е крайна мярка. Но над всичко трябва да бъде българският интерес.

Радев коментира и ветото, което България е готова да наложи върху руския петрол.

"За разлика от много други държави, нашата зависимост от руския газ и петрол е голяма. Българите са най-бедните и енергийно най-бедните. Борбата е да не допуснем драстично увеличение на цените на доставките. Рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с последствия и за тези, които управляват в момента", настоя президентът.

Той определи твърденията на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова като некоректни. 

"Явно опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износа на оръжие за трети страни, които тя много добре знае, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства. С който подпис се разрешава износ на оръжие", изтъкна Радев.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бушмил
преди 1 година
Да се омитат немедлено! Сигнализирай за неуместен коментар