Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Валентин Радев: Срамно решение за помощта за Украйна, САЩ и Зеленски спасиха коалицията

Изнасяме оръжия, но лъжем собствения си народ и ставаме за смях пред НАТО и ЕС, заяви бившият шеф на МВР

07.05.2022 | 20:00 Редактор: Тодор Петров

Бившият вътрешен министър Валентин Радев определи като срамно решението на депутатите за оказването на помощ на Украйна.

"Очаквах го, но все пак имаше надежда, че може да вземем правилното решение и да предоставим каквато помощ поиска Украйна. Не сега. Още в началото, многократно, включително когато беше тук техният външен министър. Оръжие и боеприпаси, те са във война. Те не са в ситуация, в която имат нужда от ремонт на техника, дори тя да е военна, за период, който не е ясно колко дълго ще продължи", коментира той в предаването "Опорни хора".

Според него украинският президент Володомир Зеленски има световно бъдеще като политик и именно той е сред спасилите коалицията у нас.

"Но това не е негово решение, а на нашия голям партньор чрез посланика на САЩ. Имало е натиск. Пратиха едно писмо, което дойде часове по време на дебата. Че Зеленски едва ли не чрез посланика си поиска България да ремонтира военна техника. Ние не можем да правим такъв ремонт. Това е реакция на нашите партньори, в случая - САЩ", заяви Радев пред Bulgaria ON AIR.

"За тях е по-важно да остане тази минимална помощ, която дори да бяхме гласували оръжие и боеприпаси, България ще допринесе за това, което се случва. Казахме на висок глас: Каквото кажете, това правим. И на единия - на Путин, и на другия го казахме. Затова казах, че е срамно", подчерта бившият шеф на МВР.

По думите му нямаме лицензи и резервни части, за да ремонтираме въоръжението на Украйна. Трето - нямаме експерти, четвърто - сградите на тези предприятия са в окаяно състояние, отбеляза Радев.

"Ние нямаме възможности да ремонтираме. Каква военна техника може да дойде, те са във война? Такива танкове нямаме и никога не сме ремонтирали. Всичко е украинско, модификации, дори не е съветско. Срамно решение, само и само да се спаси коалицията. Да остане БСП на власт. Така са се прегърнали за тази власт. "Да, България" ще напуснат ли като няма оръжия и боеприпаси?", настоя гостът.

България с какво се различава, че само ние и още една държава не дадохме оръжие?, попита бившият вътрешен министър.

Радев подчерта, че Полша, Чехия и Унгария доставят оръжие от България на Украйна. Защото там има лустрация и няма такива комунисти, изтъкна той и добави, че втората причина е липсата на лидерство у нас.

"Пращаме оръжия на Украйна. Най-важното нещо са боеприпасите. Трябваше да дадем боеприпаси. България е специализирана и това поискаха украинците веднага след войната. Защо си променихте решението и сега искате ремонт на техника? Дайте да им дадем стрелково оръжие - пистолети, автомати, РПГ-та, боеприпаси. Даваме го чрез трети държави и това го правят основно частните фирми. Защо го правим чрез посредници? Нинова не може да го каже на глас. Тя е подписала тези договори. Тя се измъква с думите: Патрон не е заминал директно за Украйна. Да де, ама е заминал през Полша", обясни Радев.

"Лъжем собствения си народ, губим пари от това и ставаме за смях пред нашите съюзници в НАТО и ЕС. Започвам да си мисля, че изглеждаме като Троянски кон в НАТО", завърши гостът на Ганиела Ангелова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК