България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Само БСП спечели от решението за Украйна, коалицията още се клати

В момента никой не иска предсрочни избори, коментираха Татяна Буруджиева и Цветанка Андреева

05.05.2022 | 09:43 Редактор: Елеонора Танева

От "Продължаваме промяната" успяха да задържат БСП в коалицията с изменението на текстовете за помощта, която страна ни ще предостави на Украйна. 

"Решението беше очаквано, почти два месеца се обсъждаше. Гласовете стигаха и без тези на БСП. Стигна се до ситуация, в която дори на избирателите на БСП им беше все едно какво решение ще се вземе. Но не е нормално едни политици да се изказват толкова горещо и крайно и в следващия да се извъртят", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

Тя е убедена, че коалицията няма да работи в комфорт, докато не започне да произвежда конкретни политики. 

"Предложенията от ляво и от дясно са крайни, по средата виждаме партии, които нямат политики, но нещо все пак движи техните действия. Те дойдоха да управляват с обещания да махнат ГЕРБ от властта и с общи послания, които обаче искат конкретни действия. Докато тази коалиция не започне да произвежда политики, ще се чувстват зле в нея, но и ние ще се чувстваме зле", добави доц. Буруджиева.

Според политолога Цветанка Андреева, формулировката на предложението, което депутатите гласуваха, изцяло е в интерес на БСП.

"Решението излезе изцяло в интерес на БСП и БСП е спокойна, но коалицията не е спокойна. Виждаме, че привържениците и дори партийните апарати от "Демократична България" вчера бяха на улицата. Те не могат да преглътнат липсата на яснота на това решение, хибридната мъгла, в която се облече това решение и очевидния отказ да изпратим оръжие на Украйна", заяви Андреева пред Bulgaria ON AIR. 

И уточни, че от ДБ може да прибегнат към крайни действия като излизане от коалицията, за да запазят електората си. 

"Хората на ДБ, които организираха протеста в подкрепа на даване на оръжие на Украйна, бяха и от областните структури на партията. Това са партии с ясна евроатлантическа ценностна система. Ако трябва да направят компромис, ще излязат от властта. Рискуват да загубят електората си, да се обезличат идеологически и да не минат бариерата при следващи избори", прогнозира Цветанка Андреева.

Тя изрази мнение, че коалицията вероятно ще са запази на цената на много компромиси. 

"Настроенията в цялото политическо пространство са, че не е време за избори. Колкото повече отслабва коалицията, става по-удобна за Радев и за опозицията във и извън парламента. Всяко несправяне с кризите предполага търсене на алтернатива. Но никой не иска избори в момента", заяви Андреева.

Буруджиева призова Радев да обясни "смяната на позицията си по отношение на хората, които преди година сам вкара в политиката, а сега активно критикува".

"Радев е доста рязък. Скандален е самият начин, по който се развиват нещата. Това, което правят, е да слагат етикети, това е манипулация. Всеки се опитва да покаже, че е добрият като принизява и унижава другия. Това, което казаха от управлението, че няма да си отидат, беше заплаха към хората. В политиката нито идваш, нито си отиваш, когато ти си решил. Като граждани ще платим цената, когато не могат да взимат решения", добави доц. Буруджиева.

И двете разкритикуваха позицията на БСП за липсата на действия, които да са насочени към кризите.

"Нинова прояви политически цинизъм - тя гарантира комфорта с оръжейния бизнес в България, а лишава България от възможността и политическия комфорт да заяви ясна позиция, забаламосвайки ни с някакъв неутралитет. Балансът няма да го намерим в неутралитета, разумът е да бъдем в силния полюс, в силната страна. Жизненият стандарт, инфлацията, цените - това тревожи хората. Кризите са много болезнени", коментира Цветанка Андреева.

Според нея БСП вече се е обезличила като лява партия. А доц. Буруджиева добави, че политиките на левицата не работят за хората и доходите им.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК