Радев: Води се антибългарска кампания в РСМ, има огромен натиск за отмяна на ветото

"Няма да направя компромис с правата на българските граждани в РСМ", категоричен е той

04.05.2022 | 14:03 Редактор: Ваня Кузманова

Президентът Румен Радев с остри критики към Северна Македония заради оказван натиск върху България. Държавният глава участва в конференция в София в памет на Гоце Делчев. 

"България направи много за развитието на приятелските отношения с РСМ, но в момента там се води антибългарска кампания", заяви президентът Румен Радев по време на конференцията.

По негови думи има огромен международен натиск за отмяна на българското вето за започване на преговори за присъединяването на РСМ към ЕС.

Радев е категоричен, че като президент той не може и няма да направи компромис с правата на българските граждани в РСМ, компромис няма да направи и с историята на България.

Държавният глава добави още, че е недопустим езикът на омразата, който се използва в съседката ни спрямо българите.

Според него България трябва да даде съгласието си за начало на преговорния процес едва след промяна в частта на Конституцията на РСМ за правата на българските граждани и там да бъде добавена една единствена дума - "българи". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
0 rate up comment rate down comment 1
От народа
преди 1 година
Браво, браво президент Радев! Един човек, който пази българската история и българите. Гордея се! Сигнализирай за неуместен коментар