Радев: Рискът войната да ескалира като общоевропейска или дори световна, е реален

"Има политици, които са готови да заложат бъдещето на България в свой интерес", посочи той

01.05.2022 | 13:10 Редактор: Ваня Кузманова

"Всички социални придобивки, на които се радваме днес, са извоювани с воля и усилия на няколко поколения. Войната е най-зловещият враг. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии, България понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката", заяви президентът Румен Радев в обръщение по повод Международния ден на труда. 

"Рискът войната да ескалира като общоевропейска или дори световна, е реален", добави Радев. 

"Нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка, да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Войната е бизнесът на демагозите, чуждият живот, този на обикновените хора е стоката, с която те се разплащат помежду си", подчерта Радев. 

По думите му трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизация.

"В тези времена на изпитания наш дълг е да помагаме на пострадалите от войната, България е и ще остане съпричастна с всички. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, които започват всяко кръвопролитие, да не допуснем страстите на войната да дойдат у нас, нека да не търпим политически шарлатани да ги използват в своя употреба", призова Радев.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК