Радев за оръжията: Съобразете се с безопасността на българите, много сме близо до конфликта

Ако НАТО и ЕС ни кажат да не пращаме оръжия, много хора ще кажат: "Да, не трябва", заяви президентът

03.05.2022 | 12:20 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев коментира в Пловдив предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Много е важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение. Много важно е да отчитаме мястото на България, да отчитаме, че България има историческа диаспора в Украйна. Много е важно да се запази разумът във взимането на едно такова решение", заяви държавният глава.

"България е лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат: "Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и ще има ескалация", те ще кажат: "Да, не трябва". Ако кажат: "Предоставяйте веднага оръжия", те започват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат тези настроения и настояват да изпратим оръжия, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт - имаме голяма обща граница по Черно море, имаме огромна историческа диаспора, някои са едва на 6% зависими от руския газ, но ние сме много по-зависими", обясни Радев.

Президентът е категоричен, че хората, които взимат решения, трябва преди всичко да се съобразят с безопасността на българите.

"Други го правят от невежество, без изобщо да преценяват какъв е риска. Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София? Каква е степента на защита на всички българи, които живеят на тази територия? Има ли нещо, което да пази небето над тях? Какво е състоянието на нашата авиация? Докога нашите съюзници ще патрулират? Какво е състоянието на нашата радарна система? Нека тези хора си отговорят на тези въпроси", каза още Радев. "Ако знаят отговорите и продължат - тяхното поведение е безотговорно. Ако не ги знаят, просто е невежество", каза още Радев.

Относно БСП, той каза, че ръководството на левицата "ще намери такава формулировка, че хем да остане в управлението, хем да остане чисто", ако се вземе решение за изпращане на оръжие.

Вижте във видеото как президентът Радев коментира темата с доставките на газ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК