България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българско оръжие стига до Украйна, спирането на руския газ ще ни излезе солено

Трудно може да се очаква единна позиция от ЕС, смята евродепутатът Петър Витанов

02.05.2022 | 09:48 Редактор: Теодора Патронова

Възможно ли е предоговаряне на договора с "Газпром" на фона на очаквано петролно ембарго от страна на ЕС?

"Трудно може да очакваме единна позиция от ЕС, защото изходните точки на различните държави са коренно противоположни. Има държави като Португалия или Испания, които не са зависими от руските енергийни ресурси, а има такива като България, Чехия, Унгария, които изпитват огромни затруднения за функционирането на техните икономики без руски газ. Европейската комисия излезе със становище, че предложената от Москва схема за плащане с отваряне на две сметки в "Газпром" не противоречи на европейските санкции", заяви евродепутатът от БСП Петър Витанов в "България сутрин".

Струва му се много трудно да има краткосрочно общо решение, но ще има обща позиция за стремежа да се освободим от зависимостта от енергиен източник, което отнема години.

По думите му втечненият газ е възможна алтернатива, но трябва да е ясно, че замяната на конвенционалния с втечнен газ отнема още по-дълго време. Гостът поясни, че втечненият газ и в момента е алтернатива, но на далеч по-висока цена. 

"Някои частни фирми са били подготвени за спиране на доставките на руски газ, тъй като са резервирали капацитет. Ако сме били подготвени, защо хранилището в Чирен е празно? Защо хранилището в Чирен е най-празното в цяла Европа? Чисто икономически спирането на газа от Русия, макар че ние продължаваме да взимаме руски газ, само че не по директния договор, ще излезе солено на България. Няма икономическа логика в момента. Ако има идеологическа и политическа, добре е да бъде заявена ясно", коментира Витанов пред Bulgaria ON AIR. 

"Стига ли българско оръжие до Украйна, стига. Това всички го виждаме. Не продаваме директно. Нямаме договор с Украйна. Ясно е къде отива българското оръжие. Очевидно военно-промишленият комплекс бълва оръжия за там. Така че е въпрос на трактовка. Ако питате някой от ляво, ще ви каже, че не стига българско оръжие. Ако питате някой от дясно, ще ви каже, че стига. Директно патрон вероятно не е продаден, но той е продаден през посредници от трети страни", изтъкна евродепутатът.

Според него Народното събрание ще вземе решение да се подкрепи изпращането на военно-техническа помощ, като се даде мандат на Министерския съвет да види в какво се състои тази помощ, а ще започне еквилибристиката. Витанов изтъкна, че с едно решение ще се обясняват различни неща на различни хора. 

"Ние сме солидарни с всички решения на ЕС и НАТО, така че всеки, който казва, че България се опитва да бъде неутрална или че подкрепя Кремъл, просто не е прав. Ние сме страна по всички санкции и механизми, които взима ЕС. Всички леви хора смятаме, че изпращането на оръжия със сигурност не ни приближават към мира", подчерта той. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК