Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Керемедчиев: Войната влиза във фазата на битки с тежко оръжие, на Русия ѝ трябват пари

По думите му целта на визитата в Киев беше Петков да отправи послание към България

29.04.2022 | 21:21 Редактор: Теодора Патронова

Ще се противопостави ли ЕС на газовия руски имперализъм? 

"Търсенето на алтернативни доставчици при всички положения ще оскъпи цената на газа. Въпросът е дали наистина ще може да се направи такава диверсификация от гледна точка на изграждането на конектора с Гърция, който до два месеца трябва да бъде приключен и до колко ще могат да се запълнят запасите на хранилището в Чирен, тъй като то е в своя минимум", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в "Денят ON AIR".

Според него, ако не използваме летните месеци, за да запълним това газохранилище, ще сме изправени пред проблеми през есента. Той поясни, че много от предприятията, които работят на газ, ще преминат на ток, а това ще вдигне цената на всичко. По думите му в България е много малък процентът на потребители, които се отопляват на газ. Гостът заяви, че цените ще се вдигнат драстично, а нещо, което се повиши - след това не пада. 

"Ако нещо събори това правителство, то ще бъде някоя корупционна практика. Тъй като то дойде на власт с ясната заявка за борба с корупцията. Така че правителство няма да падне, ако вземе българският парламент решение България да изпрати оръжие за Украйна, но то със сигурност ще падне, ако излезе наяве корупционна практика", изтъкна Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

"ЕС проспа 8 години от превземането на Крим и налагането на първите санкции спрямо Русия, да диверсифицира своите доставки на газ и да бъде по-независима. Европа стана по-зависима за тези 8 години, защото от 24% потребление на газ преди 12 години, а в момента е 48%. Към България шантаж от страна на Русия минава, защото страната ни не е основен клиент за Русия", обясни бившият зам.-външен министър.

Той поясни, че Русия ще направи крачка назад, защото ѝ трябват пари, за да поддържа тази война. Според него войната влиза във фазата на битки с тежко оръжие, което означава, че ще има много големи разходи. 

"Визитата на българската делегация не беше насочена толкова към Украйна и даването на гласност, тя беше насочена към България. Премиерът Петков видя, че трудно ще може да се пребори с четвъртия коалиционен партньор и реши чрез срещата със Зеленски да отправи послание към България. Това посещение беше изцяло обърнато към нас, българите, така че да се приеме много по-лесно решението, което ще вземе българският парламент за изпращане на въоръжение за Украйна. До момента България изнася огромни количества оръжие и боеприпаси, но тя продава през посредници. Това, което иска Украйна е ние да даряваме оръжие, техника и боеприпаси", подчерта Керемедчиев. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 2
Няма да се дарява ни
преди 1 година
Няма да се дават оръжия А Украйна. Как не ви е срам да въвличате България във военни действия. Нека сащ се опълчи сама на русия, но не смеят. Ние сме ви избрали да се грижите за държавата, а не са се обслужват интересите на чуждите народи. Върнете златото на държавата от Великобритания. Стига сме хрантутили чужди държави. Сигнализирай за неуместен коментар