България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Милтенова: Една торта на съпругата на премиера генерира повече пари от един автобус

"Бяхме поканени по-скоро на лекция за това какво представлява държавата", заяви Магдалена Милтенова

06.05.2022 | 09:38 Редактор: Ваня Кузманова

Превозвачите напуснаха със скандал вчерашната си среща с премиера Кирил Петков, на която трябваше да бъдат обсъдени антикризисните мерки за бранша.

"На тази среща бяхме поканени от Регионалното министерство, не от кабинета на премиера. Ние бяхме поканени по-скоро на една лекция за това какво представлява държавата, как държавата генерира своите приходи от данъците и как съпругата на премиера трябва да направи 300 торти, за да плати 1200 лв. данъци", заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи в студиото на "България сутрин"

Нейното мнение е, че една торта, която произвежда съпругата на премиера, струва толкова, колкото един автобус, който извършва нерентабилни превози, генериран за цял ден оборот.

"Ако една торта струва 100 лв., един автобус не може да генерира по някоя от автобусните си линии 100 лв. оборот за деня, а в тези 100 лв. ние трябва да включим разходите за шофьора, разходите за гориво", настоя Милтенова.. 

"Абсолютно неуместно е на такава среща, на която ние сме посочили нашите искания, да се говори за неща, които нямат отношение. След като бяха представени нашите искания, премиерът взе отново думата и продължи разговора в посока да ни покаже какви са проблемите на МВР, какви са проблемите във всички сектори. Помолихме го да продължим разговори по същество, но ни отговори, че той е човекът, който определя какво ще се говори в залата и ако не ни харесва, да напуснем. И ние така направихме", разказа тя. 

По думите ѝ те са отворени за диалог, но не може държавна институция да не спазва собствения си протокол. 

"Не може ние да получаваме покани по телефона. Това е абсолютно недопустимо. Оттук нататък ние държим срещите, които провеждаме с правителството, да бъдат публични, пред медиите", заяви гостът на Bulgaria ON AIR

"От 12 април досега ние трябваше вече да сме направили наредбата за компенсациите, да сме разширили обхвата на автобусните линии, които имат нужда от това. Автобусният транспорт има своята социална функция. Именно затова регламент 1370 е дал конкретни правила, по които този транспорт трябва да се случва. Тук е ролята на държавата, която е длъжна да осигури транспорт в слабо населените места", изтъкна Милтенова. 

Тя посочи, че по отношение на искането им за акцизите на горивата - постоянните твърдения, че това няма как да се случи, са неистина. 

"Имаме право да намалим акцизите на горивата на 50%, дори на минимална ставка, на каквато е България. Намаляването на акцизите на горивата ще стигне до всеки български гражданин. Ние не искаме компенсация конкретно за нас, а това да бъде достъпно за всеки български гражданин. Регионалният министър Караджов каза, че тепърва проучват въпроса", каза още събеседникът. 

По отношение на тол системата министър Караджов е казал, че трябва да се направи така, че автобусите и камионите да плащат 2 пъти повече от колите, но в момента един автобус плаща 50 пъти повече от един лек автомобил, а един камион плаща около 250 пъти повече от лек автомобил. 

"Ние сме последователни в своите действия. Ако държавата намери механизъм да компенсира цените на горивата и той е по-работещ от това, което ние сме предложили, ние ще го приемем", заключи Магдалена Милтенова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Величков
преди 1 година
Така ще е докато народът на избори се хваща на въдицата на спасители-случайници .сигурен съм, че не малка част от превозвачите са гласували за Киро лъжеца.скочихме от наглец на лъжец Сигнализирай за неуместен коментар