Премиерът Кирил Петков обяви антикризисните мерки на държавата

Премиерът увери, че азерският газ ще потече от 1 юли, независимо от гръцката връзка

16.05.2022 | 12:08 Редактор: Ваня Кузманова

Правителството, работодателите и синдикатите се споразумяха за размера на компенсациите заради високите енергийни цени. За месеците май и юни размерът на подкрепата ще бъде 80% от цените на електроенергията над 200 лв. за мвтч.

До момента границата, над която се предвиждаше подпомагане, бе 185.59 лв. за мвтч. За природния газ се предвижда пълно компенсиране на ръста над априлските цени.

"Обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегаватчас, да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май, които са по-високи от априлските, също ще бъдат компенсирани от държавата", обяви на брифинг министър-председателят Кирил Петков след среща с работодателските организации.

Премиерът увери, че азерският газ ще почете от 1 юли, независимо от гръцката връзка. Думите му потвърди и министърът на енергетиката Александър Николов, който добави, че азерският газ ще потече по всички възможни алтернативни трасета.

По думите на Петков ще се готви законопроект, който да даде дългосрочни перспективи и план за компенсация за бизнесите в бъдеще.

"Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължат за месеците май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България", заявиха работодателите след срещата с министър-председателя.

Председателят на управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев съобщи, че във вторник предстои и среща с превозвачите, които са насрочили голям протест в сряда и каза.

"Можем да успокоим всички български предприемачи, всички работещи хора в България и всички онези, които очакват цените на стоките и услугите да не се покачват, а да се очакват способностите на хората да бъдат по-платежоспособни", допълни председателят на УС на българската стопанска камара Добри Митрев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК