Ембарго на руския петрол ще има, експерти посочиха къде е България в картинката

Според Тодор Тагарев кабинетът трябва да има категорична позиция

10.05.2022 | 18:56 Редактор: Теодора Патронова

Въпреки исканата отстрочка от България, Унгария, Словакия и Чехия за забрана на руския петрол в Европейския съюз, ембаргото ще стане факт. Това прогнозират специалистите.

Според тях тази санкция е необходима за прекъсването на зависимостта на Европа от Русия. Войната в Украйна обаче разкри и друга заплаха пред страната ни, а именно дезинформацията.

"Стремежът е ЕС да се освободи от руския нефт и газ и това ще се случи рано или късно. Проблемът, с който се сблъскваме в момента е, че ние едновременно искаме да се освободим и същевременно не искаме доставките да спрат в момента. Ще се стигне вероятно до ембарго и също така ще има страни, които ще получат отсрочка. България има достатъчно аргументи да търси подобна отсрочка", коментира бившият заместник-външен министър Любомир Кючуков.

Според бившия военен министър Тодор Тагарев, само налагането на петролно ембарго не е достатъчно силна санкция, която да доведе до разрешаването на конфликта. Въпреки това тя е необходима.

"Купувайки нефт и газ от Русия, европейските държави на практика финансират войната в Украйна. Това трябва да бъде прекратено", обърна внимание той.

Тагарев вижда натиск върху българския кабинет от много посоки, но по тази тема правителството трябва да е категорично.

"Длъжно е да търси различни решения. Лично аз се надявам, че българското правителство няма да налага вето върху решенията на ЕС за закупуване на руски петрол и евентуално ще търси някакви временни отстъпки", добави той.

Преговорите на европейските лидери за ембаргото продължават. Очаква се тази седмица да се стигне до споразумение.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
евро
преди 1 година
Като не искаме да сме зависими от руските енерго-ресурси, ще плащаме скъпо! Кирето и компания няма да обеднеят - ще обеднее народът, на чийто гръб подкрепят евро-атлантическата солидарност и санкциите срещу Русия! Русия ще се справи! Да му мислим ние - най-бедната държава в Европа, 30 години управлявана от чужди интереси и корумпирани политици. Сигнализирай за неуместен коментар