За 3 месеца бензинът скочи с 20%, при отсрочка на ембаргото ще има положителен ефект

Ако се стигне до санкции, ЕС ще търси други доставчици, а пазарът ще е нестабилен

09.05.2022 | 18:48 Редактор: Теодора Патронова

За изминалите три месеца бензинът у нас е поскъпнал средно с 54 стотинки за литър или над 20 на сто. Цените по различните вериги бензиностанции варират между 2,90 лева и 3,08 лева за литър. Средно със 7 стотинки се е увеличила и цената на дизеловото гориво през последните 7 дни. Почти на същата цена се запазват единствено пропан-бутанът.

Според анализатори, ако България успее да отсрочи отказването от руския петрол, това ще има положителен ефект върху цените и българската икономика.

Според Българската петролна и газова асоциация, ембаргото върху руския петрол ще създаде недостиг на горива. А от единствената нефтена рафинерия у нас казват, че работата на дружеството им ще бъде силно застрашена, ако се стигне до подобни санкции. Към този момент пряка заплаха за рафинерията няма. Но ако се стигне до по-сериозни санкции като забрана на руския петрол, нищо не могат да гарантират. Засега нито логистика, нито технологии са отработени, изтъкват от асоциацията.

Според икономиста Стоян Панчев, ако България получи двугодишната отсрочка на ембаргото на руския петрол, за която настоява, това може да има има положителен ефект. Той припомни, че до този момент Европейската комисия не е склонна да направи компромис, но тук идва мястото на дипломацията. По думите му, при петролно ембарго е трудно да бъде прогнозирано с колко ще поскъпнат горивата.

"Скокът ще е 80% на цената на барел петрол. Тоест, ако сега е 100 долара, ще стане 180", поясни той.

Как всичко това ще се отрази на крайния потребител обаче все още не е ясно. Ако бъде договорен по-нисък акциз, може да няма краен ефект или дори да има и спад на цената. Това обаче зависи от непредвидими политически решения, поясни икономистът.

"Поне едни 30-40% скок на суровината очаквам, ако се случи целият ЕС да въведе ембарго", коментира Панчев.

Ако се стигне до такива санкции, ще има период, в който ЕС ще търси други доставчици, а европейският пазар ще е нестабилен. Очакват се високи цени, които постепенно да "паднат" до сегашното ниво, прогнозират още икономистите.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК