Бивш министър на икономиката: България няма да остане без горива, но цената ще е по-висока

Искането на България за отлагане на ембаргото е неоснователно

06.05.2022 | 18:43 Редактор: Ваня Кузманова

България вероятно няма да бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия. Това е станало ясно по време на съвета на посланиците на страните-членки на Европейския съюз, който се провежда в Брюксел. Според агенция Ройтерс страната ни не е посочила достатъчно основателни причини. 

Словакия, Чехия и Унгария обаче са получили допълнително време, за да подготвят инфраструктурата си за алтернативни доставки. Европейската комисия предлага за всички останали страни от общността да се наложи забрана за купуване на петрол от Русия, което да влезе в сила след 6 месеца, а за петролни продукти след 8 месеца. 

"Работим по въпроса да бъде постигнато споразумение и то ще бъде постигнато. Но ако това не се случи в кратки срокове, по-точно до края на седмицата, след "Деня на Европа" ще свикам заседание на външните министри", заяви върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Жозеп Борел.  

Унгарският премиер Виктор Орбан се противопоставя на забраната на руския петрол. Според него тя е като хвърляне на "ядрена бомба" върху икономиката на страната му. 

"За Унгария предложените санкции изискват сериозна модернизация на алтернативната инфраструктура за доставки и пълно пренареждане на капацитета ни за рафинерии. Тези усилия отнемат време и изискват инвестиции, които са излишни и следователно не могат да бъдат финансирани на пазарна основа", посочи министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.  

България обаче не е включена в списъка за отлагане на ембаргото за внос на руски петрол. Според източници от Еврокомисията страната ни не е посочила достатъчно основателни причини за това. 

"Това, което е притеснително е, че явно щом Европейската комисия предлага само три държави, а не и България, която е на равностойно положение като доставки, явно не сме си свършили работата, но заседанието не е свършило с решение, има възможност България да наложи вето и да вземе съответните мерки, защото резултатът ще доведе до ново поскъпване на цените и не само на горивата, но и всички стоки и услуги, и инфлация на хранителните стоки от 18%", каза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.  

Лъчезар Борисов е категоричен, че България няма да остане без горива, но цената вероятно ще е по-висока. Източниците на Bulgaria ON AIR от министерството на енергетиката обясниха, че решението не е окончателно и страната ни ще положи още усилия за отлагане на ембаргото.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
E
преди 1 година
Вариантите са: win-win или loose-loose. Сигнализирай за неуместен коментар