Прилагането на ембарго върху руския петрол може да се окаже трудно

Това е така заради сложната мрежа на дистрибуция в Европа

06.05.2022 | 16:50 Редактор: Ваня Кузманова
Прилагането на ембарго върху руския петрол може да се окаже трудно

Европейският съюз предложи постепенното налагане на ембарго върху руския петрол, но прилагането му може да се окаже трудно, като се има предвид сложната мрежа на дистрибуция в Европа, както и предизвикателствата при проследяването на петрола след рафинирането му, предаде Ройтерс.

Планът, ако бъде одобрен от страните членки, предвижда отказ от внос на суров петрол до шест месеца и на рафинирани петролни продукти до края на годината.

Колко строги ще бъдат наложените санкции?

По силата на предложението на Европейската комисия Унгария и Словакия ще получат по-дълъг преходен период - до края на 2023 г., за да се адаптират към ембаргото.

Това от своя страна означава, че страните членки на ЕС ще продължат да имат възможност да купуват руски петрол през тези две държави, освен ако окончателният план не им забрани да купуват повече петрол, отколкото е необходим, за да покриват потребностите си.

Може ли все пак руски петрол да стига до Европа след забраната?

Европейските държави може да продължат да купуват руски петрол от трети страни, без да са наясно с произхода му.

Петролът обикновено може да бъде проследяван въз основа на химическите му характеристики и състав, като например плътност и съдържание на сяра, предаде БТА. 

Кой възнамерява да ограничи или спре покупките на петрол от Русия?

Най-малко 26 големи европейски рафинерии и търговски дружества вече прекратиха спотовите покупки на руски петрол или са на път да го сторят. става дума за около 2,1 млн. барела дневно, по данни на "Джей Пи Морган" (JP Morgan).

Защо е толкова трудно да се проследят товарите с руски петрол?

Въпреки наличието на много изисквани документи няма гаранция, че влизането на руски петрол на европейския пазар ще бъде напълно предотвратено. Основният пункт за внос на руски петрол в Европа е комплексът Амстердам-Ротердам-Антверпен (АРА), съставен от осем пристанища в две държави, 96 терминала и 3600 резервоара, притежавани от стотици международни компании.

"Някои продукти, преработвани в европейски рафинерии, ще продължат да съдържат руски петрол", посочват от "Шел". "В същото време продукти като, например, дизела по принцип се смесват, което означава, че без съмнение ще има петрол от Русия".

В комплекса руският петрол може да присъства в митническите документи просто като петрол от Нидерландия, според петролния анализатор Джунейт Казакоглу. "Смятам, че много страни ще започнат да "внасят" петрол от Нидерландия, за да скрият руския му произход".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК