Финансисти: Инфлацията ще набира скорост и ще се окаже препятствие към Еврозоната

Експерти призоваха дебатът за въвеждането на еврото трябва да се състои възможно най-скоро

09.05.2022 | 19:04 Редактор: Теодора Патронова

Дебатът за въвеждането на еврото трябва да се състои възможно най-скоро. Това мнение изразиха финансисти по време на банкова конференция в София, организирана от Investor Media Group. Според тях инфлацията ще продължи на набира скорост у нас и в Европа, което може да се окаже препятствие по пътя към Еврозоната. 

Конференцията Banking Today на Investor.bg събра на едно място водещи експерт от банковия и бизнес сектора, които oбсъдиха пътя на страната ни към еврозоната. Финансите на форума се обединиха около мнението, че планът за въвеждане на единната европейска валута у нас трябва да бъде задвижен възможно най-скоро.

"Забавихме се с въвеждане на националния план за еврото. Аз не мисля, че дебатите на едни хора, които не са достатъчно професионални в парламента. Не виждам имената, които биха дали съществен принос в промяната и в оценката на този план. Да спорим евро или не е все едно да спорим къде е нулата на координатната система – там, където сме решили, че ще бъде – ще бъде там", коментира финансистът Левон Хампарцумян.

Пътят на България към приемането на общоевропейската валута обаче няма да бъде безпрепятствен.

"Единственият риск е инфлацията, която в България може да има по-високи от очакваното стойности, поради голямата зависимост от руски петрол и газ. Да използваме някои изключения, които Хърватия използва. Знаете, тази година поради пандемията, те не трябва да покриват критерия за инфлация", заяви финансистът Красимир Катев.

А инфлацията, която беше основен критерий за приемането ни в т.нар. чакалня на Еврозоната, ще остане висока и през следващите години, прогнозират експертите. 

"Ние вече имахме сериозни проблеми с газта, и вдигнахме цената на газта преди войната в Украйна. Сега оттук насетне дали ще се удвои или утрои е друг въпрос, вероятно ще се удвои", изтъкна икономистът проф. Красимир Петров.

"Според мен това, което виждаме тези месеци с тези 12%, е по-скоро пикът, и би трябвало да се успокои", обърна внимание Катев.

"Ще го минем и това нещо. Ние сме минавали през какви ли не драми, все пак е имало война в съседния двор", подчерта Хампарцумян.

Конференцията събра на едно място водещи експерт от банковия и бизнес сектора, които обсъдиха предизвикателствата пред икономическия сектор и промените, от които бизнесът се нуждае.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК