Заради нарастваща инфлация се лишаваме от основни неща, стигат ли ни 1200 лв. на месец?

Само за една година сумата за издръжка се е увеличила с 283 лв.

05.05.2022 | 19:28 Редактор: Ваня Кузманова

С 300 лв. се е увеличила издръжката за тричленно семейство на месец. Причината са увеличаващите се нива на инфлацията. С колко средно трябва да се увеличат доходите ни? 

На семейство с едно дете и двама работещи възрастни е нужен месечен доход от 2189 лв. за покриване на разходите храна, жилище, здравеопазване, образование. Само за една година сумата се е увеличила с 283лв. За да може да се издържа сам един работещ човек, той трябва да изкарва доход около 1200 лева на месец. Това е със 157 лв. повече в сравнение с март миналата година.

Според проучванията на КНСБ едва 25% от хората на трудов договор изкарват над тези пари. Елица Бояджиева работи като преподавател. Въпреки че не е на минимална заплата, споделя, че заради инфлацията на цялото ѝ семейство се налага и да се лишават. 

"Трудно, но като първа необходимост, да, но се лишаваме от неща, които са елементарни - да отиде човек някъде, да излезе, да седне на заведение, да си купи нещо, а от храна гледам да не лишавам децата си", заяви Елица Бояджиева.  

Според данните на КНСБ средната инфлация е 14%. За първи път от над 10 г. насам българинът е загубил реалната си покупателна способност, като това се отнася за хората, които работят на минималната и на средна заплата. 

"Покупателната способност измерва не колко пари имате, а колко неща можете да си купите с тези пари, защото вашата работна заплата може да е била 1000 лв. и да е нараснала на 1500 лв., но с 1500 лв. да си купите по-малко стоки и услуги, отколкото сте взимали на 1000 лева, а точно заради тази инфлация. Разликата между вашата покупателна възможност и заплатата, която взимате, е точно инфлацията и колкото е по-висока тази инфлация е толкова по-голям проблемът за обществото", посочи председателят на КНСБ Любомир Костов. 

Повече от 2/3 от наетите лица на трудов договор получават заплата, която е под необходимата за издръжка, а за да се ограничи броят на работещите бедни минималното заплащане трябва да се увеличи. 

"17%, 18% номинален ръст през следващите 4-5 г. при нормална инфлация, а не тази, която имаме сега ни довела минималната работна заплата да се изравни с необходимите средства за издръжка. Това е възможно. Видяхме в много държави от ЕС, които я увеличиха с 12-13% в началото на годината", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Темпът за повишаване на издръжката на живот за първото тримесечие на годината е основно заради нарастването на цените на хранителните продукти. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК