Издръжката на тричленно семейство е скочила с близо 300 лв. за година

За първи път от над 10 г. българинът загуби реална покупателна способност, заявиха от КНСБ

05.05.2022 | 14:14 Редактор: Елеонора Танева

Заради растящите цени се увеличава и сумата, необходима за едно тричленно семейство на месец. Тя е с близо 300 лева повече за една година. Това изчислиха експертите от КНСБ.

Необходимата месечната издръжката за едно тричленно семейство в началото на годината у нас е била 2 189 лв. За година сумата се е увеличила с 283 лв. 

За издръжката на домакинство от един работещ са необходими 1 216 лв., което е увеличение със 157 лв. От данните става ясно, че от началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%.

"Не е нормално цената на труда да не нарасне с толкова, с колкото е поскъпнал животът. За първи път от над 10 г. българинът загуби реална покупателна способност", заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

"18% номинален ръст през следващите 4-5 г. би довел минималната работна заплата да се изравни с необходимите средства за издръжка. Това е възможно. Видяхме в много държави от ЕС, които я увеличиха с 12-13% в началото на годината", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
оставка
преди 1 година
До кога това правителство ще приема решения в ущърб на обществените интереси? Няма ли да спрат далаверите в енергетиката? Стига угодничене на чужди интереси! Сигнализирай за неуместен коментар