Издръжката на живота у нас расте: Хората едва се справят с парите, които получават

Според КНСБ за семейство с едно дете на месец са необходими 2066 лв.

03.02.2022 | 18:47 Редактор: Ваня Кузманова

Издръжката на живота у нас расте. 2066 лева са необходими на семейство с едно дете месечно за нормален живот. Това показват данните на КНСБ. 

452 лв. заплата е необходима за издръжката на един работещ за декември 2021 година е 1479 лв. Сумата е нараснала със 130 лв. в сравнение с декември 2020 година, а близо две трети от работещите в страната са под този доход. Мария Бакалова е самотна майка на две деца. Споделя, че 1500 лева са недостатъчни, за да се справя. 

"Цените нарастват имам чувството, че буквално ежедневно, а тази сума. Какво да ви кажа с калкулатора в ръката може да покрия някакви базисни неща, но пак казвам моите деца са тийнейджъри и там нуждите са втрещяващи", каза Мария Бакалова.  

Според КНСБ за семейство с едно дете на месец са необходими 2066 лева. Само за една година нарастването е със 181 лева. За издръжката на живот на един работещ трябват поне 1479 лева. Близо 66% от работещите у нас обаче са с по-нисък осигурителен доход. 

"Това са хора, които са загубили покупателна способност, инфлацията е над 8% по официални данни, а личната инфлация на всеки един човек, тъй като в малката потребителка кошница е доста по-голяма инфлацията от 15, 20% .Реално хората за първи път от изгубиха реална покупателна способност от 10 години назад и е хубаво държавата да ги компенсира, не да им повиши доходите, а да ги компенсира за вече загубените такива", посочи Любослав Костов от КНСБ. 

За година хранителните стоки у нас са поскъпнали с близо 10%. Направихме експеримент с цените на основните хранителни продукти в България и Германия. Проверката ни показва, че цените на краставиците у нас, които започват от 6 лв. килограма в Германия се продават срещу 1,40 евро. Немско краве масло на една и съща марка дори на промоция у нас струва 4,80 лв. за 250 грама, докато в Германия същият продукт може да се закупи за 1,65 евро. 

От синдиката настояват за още едно повишение на минималната заплата от 1 юли на 760 лв.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Е нали искахте промя
преди 2 години
Геноцидът продължава, четворната ляво либерална коалиция, ще погребе България ако народа не я измете час по скоро !!!! Сигнализирай за неуместен коментар