България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

На фона на високата инфлация: Не теглете кредити, ако не ви трябват

Но ако сте преценили добре - моментът е добър, смята кредитният консултант Тихомир Тошев

09.05.2022 | 08:06 Редактор: Здравко Черкезов

Инфлацията у нас продължава да расте, но това не поставя лимит на жилищния пазар и тегленето на кредити. Изгодно ли е да взимаме заеми на фона на високата инфлация у нас?

"Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого – не е добър вариант", посочи кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Тошев обясни, че хората с изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

"За да се компенсира спадът, работодателите увеличават заплатите. С повече доход плащаме същата вноска", посочи той.

По думите на кредитния консултант се наблюдава висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ръстът на ипотечните кредити е 20%.

"Ниските лихви по ипотеките също са стимул. Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", изтъкна Тошев пред Bulgaria ON AIR.

"Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са 3-стайните апартаменти. Профилът на купувача – в средния/висок мениджмънт, доходи с над 3 хил. лв. на домакинството. За съжаление, голяма част от българите нямат достъпа и възможността да купят жилище в най-активните пазари – София, Пловдив, Варна", отбеляза още той.

68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове.

"80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода – и посягат към спестявания, което не е добър показател. Ще трябва да се вземат, за да се овладее инфлацията. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от нея", категоричен бе кредитният консултант.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК