България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държим 67 млрд. лв. в банките и инвестираме в имоти - има и други начини да събудим финансите

Голямата пречка пред инвеститорите е огромната бюрокрация, каза финансовият консултант д-р Пламен Иванов

26.04.2022 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

Над 67 милиарда лева са депозитите на българите в края на февруари. Каква е културата на инвестиране на българите?

"Инвестициите нека не се разбират като купуване на недвижим имот. Това е много сериозна сума, не е актуална инвестиция. Инвестицията може да е със съвсем по-малка сума. С 5-10 хил. лева може да се купят акции или облигации със съвсем нормална годишна доходност. Никой не гони над 100-200 хил. лв. обороти, за да има някакъв доход", коментира финансовият консултант д-р Пламен Иванов в "България сутрин".

Той предупреди, че в моментните условия на затруднени доставки може да се отложи завършекът на строежа, въобще да не бъде завършен или да се окажете собственици в прогнозируем във времето проект.

"Цените са на евентуален връх в момента. Част от манталитета на българина е да притежава имота, в който живее, и парите му да са в банката. Нужно е за икономиката тези пари да са живи. Голям процент от годишния вътрешен продукт стои по банките. В банките тези пари не са изядени от инфлацията, но не носят никаква доходност. В държавни ценни книжа ще ви носи около 2,5% доходност на година", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Най-широката инвестиция на пазара в момента е крипто. Трябва обаче да внимаваме за нелицензирани посредници, които продават финансови инструменти.

"Инвестиционните посредници в България са в списък. Предлага се широка гама от европейски и дори американски фондове. Можете да инвестирате дори в Twitter. В Българската фондова борса растежът е над 600%. Търсенето се увеличава, основните инвеститори са млади хора, които успяват да реализират доходност", каза още финансовият консултант.

По думите му в България голямата пречка пред инвеститорите е огромната бюрокрация. Нямаме задържане на капитали вътре, отбеляза Иванов.

Според него част от европарите по Плана за възстановяване ще изчезне, но все пак в икономиката ни ще влезе огромна сума, а бизнесът ще потръгне.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК