Цените на имотите в София растат с темповете на тези в Дубай

Поскъпнали са с 9,1% на годишна база през третото тримесечие на 2021 г.

08.04.2022 | 08:21 Редактор: Здравко Черкезов
Цените на имотите в София растат с темповете на тези в Дубай

Цените на имотите в София са нараснали с 9,1% на годишна база през третото тримесечие на миналата година. Столицата е класирана на 79-о място от 150 града в световен мащаб в класацията на Knight Frank, която следи цените на жилища. Непосредствено преди столицата ни са класирани Единбург, Прага и Дубай.

По данни на НСИ цените на жилищата в България са нараснали с 9,4% на годишна база в края на миналата година. А вече построените жилища у нас дори са поскъпнали с 10% спрямо края на 2020 г. Цената на новите апартаменти бележи ръст от 8,4% на годишна база.

В доклада се отбелязва, че цените на жилищата в градовете в световен мащаб се покачват с най-бързия темп от почти 18 години, пише money.bg. От 150-те града, които са  включени в индекса, 140 отбелязват увеличение на цените 2021 г. За сравнение през 2020 година - началото на пандемията, увеличение е имало при 122 града.

Турският град Истанбул е регистрирал най-силен скок в цената на имотите - цели 62% на годишна база през последното тримесечие на миналата година. В топ 3 са още турски градове - Анкара и Измир.

Столицата на южната ни съседка Гърция се нарежда на 62-ро място в класацията с годишен ръст на цените на жилищата от над 10% за периода, столицата на Румъния - Букурещ, е поставена на 92-ро място в класацията ръст на цените на имотите от 7,6% на годишна база.

Нагласите на потребителите се влошават заради кризата в Украйна, а доходите не растат наред с инфлацията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК