Брокер: Банките имат 60 млрд. лв. за кредити

Това ще запази ръста на цените на имотите, заяви Мариян Руменов

03.04.2022 | 14:18 Редактор: Таня Харизанова

От пазарна гледна точка ръстът на цените на имотите е голям и вероятно ще продължи. Очаква се да има застой, но не е ясно кога. Заговори се за балон, което е сложен въпрос. В исторически план балоните на различни пазари са били сформирани от поведението на дадени субекти, докато тук цените идват от поведението на субекти в други пазари и чисто икономически и социални предпоставки, които вдигат цените. Това заяви собственикът на Capital Property Group Мариян Руменов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му концентрацията на хора в големите градове е много висока и "лошото е, че няма централна и местна политика по този въпрос и дори и да се започне работа по такава политика, то резултатът ще дойде минимум след 15-20 години. Тази централизация засилва цените на жилищата в големите градове", заяви Руменов.

"Капиталите в момента са много достъпни, рекордно евтини. Има доста запитвания по повод на парцели, но такива почти няма - те или имат юридически, или технически проблеми, или ако са подходящи за работа, цените им са космически", коментира Руменов.

Според него доста хора са се насочили към покупка на парцели за къщи около София. През последните години на фона на пандемията много хора се насочват към тази алтернатива извън града.

Финансиране

Според Руменов има две основни разлики между ситуацията сега и тази през предишната криза през 2008-а.

"В момента има много пари по депозити в банкови сектор. Те са 66 милиарда лева, като малко над 5 милиарда лева са изтеглените по повод ипотечно финансиране, което значи, че има още 60 милиарда, които банките трябва да продадат и това ще запази ипотечното кредитиране като основен мотор за покупки", коментира той.

Има още неща, които стимулират търсенето, смята той. "Въпреки новото строителство и рекордните разрешителни за строеж, търсенето все още надминава предлагането. Инфлацията изкара много от хората, които имаха идея да продават, защото ги е страх, че няма какво да правят с парите от продажбата и се дърпат от пазара. В същото време много хора, които имат спестявания, дори и да не са достатъчни за покупка на имот, се доверяват на ипотечното кредитиране", заяви той.

Купени жилища за инвестиции

По думите му втората най-голяма компания за кредитно посредничество в България има малко над 100 милиона оборот (ипотечно кредитиране) и малко под 3% от тях са с цел спекула. "Има хора, които са готови да държат имота си празен, без идея да го препродават или да имат наематели", заяви той.

По думите на Руменов брокерският бранш трябва да бъде вкаран "поне в законова рамка", за да могат брокерите да имат отговорности. Когато не се носи отговорност, се позволява на пазара да се работи "кой както намери".

Целия разговор гледайте във видеото!